Forum.Over.Net

Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

Za vse ljubitelje dobre knjige. Posebna stran, ki vam ponuja veliko koristnih nasvetov in informacij iz knjižnega sveta.

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture

Nataša P

mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine

Gordana Rodinger

Kresnik 2010

Default avatar

Enka

Priznam, letos sem bolj kilavo spremljala izdajo knjig. In nimam občutka, kdo bi se lahko potegoval za tole nagradico sploh. Razen verjetno Skubica. Pa bi vseeno kaj prebrala :-). In rabim pomoč. Torej - katere knjige mislite, da bodo letos v malem finalu?
Default avatar

Starbon

Evald Flisar: Opazovalec :)
Default avatar

Oja

Khm, a je mogoče, da sploh še nisem prebrala nobenega lani izdanega romana??? Očitno res. Torej, poleg Skubica se največ govori o Virkovi Ljubezni v zraku (ob povzetku vsebine sem skeptična, rabim drugo mnenje), Snoju in Vugi (nobenega naslova se ne spomnim) in kajpak Kovačičevih Zrelih rečeh.
Default avatar

Enka

Hvala za informacije. Glede na (ne)odziv na moje vprašanje in na napisano se mi zdi, da nisem samo jaz lani zaspala ;-).
Default avatar

marze

Vsi ste pozabili na Demšarjev Tanek led. Romana sicer nisem prebral, toda tukaj je
požel kar nekaj ugodnih ocen.
Default avatar

Katja10

Prebrala sem samo Skubica in knjiga mi je bila všeč. Precej drugačna tema kot doslej, tudi žanrovsko, jezik ni več sam svoj namen, kot se mu je sem in tja primerilo prej. Poleg tega je kar nekaj časa od takrat, ko sem jo prebrala, in mi še kar lepo sedi v spominu, kar je tudi plus. Pri slovenskih romanih se mi namreč pogosto zgodi, da v branju še kar uživam, si rečem, fajn knjiga - ampak čez mesec dni nimam več pojma, kaj sem prebrala.

Vuga je eden od tistih, ki jih ne berem več, pa stilist gor ali dol - priznam, da me je nekajkrat na smrt zdolgočasil. Še bolj pa upam, da ne bo kdaj doletel maturantov ;-)

Virk ... njegove knjige se mi zdijo "skonstruirane", kot da skoznje preveč preseva njegov "načrt", kot da so rezultat izključno trdne volje in pridnosti, manjka pa "tisto".
A je kdo že bral? Kajti ... ne vem, volje do branja o mukah zdolgočasenih (in tudi malo dolgočasnih) štiridesetletnikov, ki razen svojih muk ne vidijo ničesar, nimam prav veliko.

Snoj? Doslej nisem prebrala še nobenega njegovega romana ...

Kar zadeva Demšarja: upam, da se motim, ampak zdi se mi, da bo moral biti ene trikrat nominiran, preden bo naposled tudi kaj dobil ...

Kaj pa večni nominiranec Möderndorfer - a je letos kaj napisal? ;-)
Default avatar

Katja10

Aja, glavno sem pa pozabila: pravkar berem Svinjske nogice Tadeja Goloba, ki tudi nosijo letnico 2009.

Nisem še prav daleč, ampak presenečenje je hudo prijetno. Žanr: zgodba iz podpodja - o mladi familiji, ata kot en artist (stripar), mama špikerica na Študentu, zraven pa še otročaj. Pripovedovano skozi usta ateja, ki mu ta vloga ni prav pisana na kožo. Knjiga je duhovita, ker se ne trudi pretirano, da bi bila duhovita. Tu so nenehne selitve, hard core realistično prikazane tegobe starševstva, otepanje s pomanjkanjem keša ... svašta. Nobenih velikih tem, pa nič zato.
Že na osnovi prebranega, in to je manj kot polovica knjige, bi tole knjigo brez razmisleka uvrstila vsaj za nominiranko.

P. S. Kdorkoli se je ukvarjal z lektorskimi posli, bi lahko razmislil o kakšni drugi karieri.
Default avatar

Enka

marze je napisal/a:
Vsi ste pozabili na Demšarjev Tanek led. Romana sicer nisem prebral, toda tukaj je
požel kar nekaj ugodnih ocen.
Ojej, pa res. Se posipam s pepelom! Letos bi lahko bil tretjič nominiran (mora biti, kajti Tanek led je najboljša od trojice) in, Katja, iz tvojih ust v žirantska ušesa (a ne pilgrim?) ;-).
Default avatar

Enka

In ja, Katja, Svinjske nogice bo treba prednostno prebrat. So že bile dobro ocenjene tudi tule.
Default avatar

Oja

Ah, pa res, Svinjske nogice pa celo sem prebrala! Se strinjam, bi bile za med deset! Pa še Kuba Libre se mi je asociativno utrnila ob temle. Tanek led sem pa včeraj končno uplenila v knjižnici, se že veselim!
Default avatar

pilgrim

Enka je napisal/a:
marze je napisal/a:
Vsi ste pozabili na Demšarjev Tanek led. Romana sicer nisem prebral, toda tukaj je
požel kar nekaj ugodnih ocen.
Ojej, pa res. Se posipam s pepelom! Letos bi lahko bil tretjič nominiran (mora biti, kajti Tanek led je najboljša od trojice) in, Katja, iz tvojih ust v žirantska ušesa (a ne pilgrim?) ;-).
preboj med deseterico je bil zame isto (ali celo več) kot nagrada, saj gre za žanr, pri katerem se zavestno upošteva določene klišeje, pravila, ponavljajoče se obrazce in tako dalje, kar seveda ne more voditi do literarnih presežkov. najverjetneje so zato v večjih jezikovnih območjih temu žanru (zaradi drugačnih kriterijev) namenjena posebna tekmovanja.
prej kot za literarno kakovost in inovativnost bi morda kdaj lahko dobil kakšno plaketo za vztrajnost :-)
Default avatar

insajder

Pilgrim, v deseterico sem za Tanek led absolutno prepričan, zelo verjetna (in kar se mene tiče, pričakovana in zaslužena) je tudi peterica.
Oja, me veseli, da se v tvoji okolici še kaj govori o romanih - sam imam občutek, da nihče več ne spremlja niti, kaj je izšlo, kaj šele, da bi kaj prebral ;-) ...
Default avatar

Oja

Ma, Insajder, ni ravno, da bi se govorilo v moji okolici - naštela sem bolj tiste, ki jih videvam po časopisih in TV. Pri čemer je izbor Alenke Z. S. v bistvu tako predvidljiv, da ne vem, ali naj jo sploh upoštevam. ;))

Me pa kajpak iskreno zanima tvoje mnenje, kot vedno.
Default avatar

insajder

Od tukaj omenjenih še nisem prebral Goloba (ki ga v moji okolici hvalijo ;-), Snoja in Kovačiča. Od preostalih mi je bil najbližji Flisar, Virk je običajni Virk (zelo solidno konstruirana zgodba krize srednjih let, berljiva in duhovita, s pričakovanim 'proč od ponorelega sveta' koncem in brez posebnih novosti,tudi liki so že znani in udomačeni ;-) + nekaj več samoironije, kar najbrž glede na konkurenco zagotavlja peterico. Vuga mi je zmeraj zanimiv in kot zmeraj se sprašujem, kdo je njegov bralec? Skubica bi moral brati še enkrat, takoj po izidu sem ga z mnenjem, da gre za dve zgodbi, ampak očitno je diptih v CIPu kvalificiran kot roman ;-) ... Prebral še celo vrsto drugih, zlasti prvencev je bilo kar nekaj, ampak nič, kar bi bilo treba omenit na tem mestu. Kaj pa Nejc Gazvoda, V petek so sporočili, da bo v nedeljo konec sveta? Čaka na moji omarici ...

@Katja10 - ne, Vinko M. lani izjemoma ni izdal romana ;-).

ps: Našo debato bi zelo sistematiziralo, če bi kdo, ki je tega zmožen, iz Cobissa potegnil slovenske romane, prvič izdane v 2009, in jih prilepil v to temo ...Menda ja bere forum kdo, ki je manipulacije Cobissa vešč bolj od mene?
Default avatar

insajder

No, malo vendarle pobrskal po Cobissu: Skubic je kvalificiran kot roman, Kovačič pa kot nek drug literarni žanr (oziroma več njih).
Default avatar

marze

Hvalijo tudi Nino Kokelj in njen roman Poletje s klovnom. Zna z besedami, upam, da je tudi dovolj zgodbe.
Default avatar

Katja10

Se pridružujem Insajderju pri prošnji za seznam s Cobissa.

Pa še eno vprašanje s tem v zvezi: zakaj v Cobissu ni opcije "roman" - ki bi ti vrgla ven romane? Zakaj so eni romani "monografske publikacije", drugi pa "romani"? In ali bo Cobiss morda kdaj tak, da bomo tudi neknjižničarji lahko ven potegnili kak osnoven seznam, kot je recimo tale, za katerega prosi(mo) zdajle?

Še anekdota v zvezi s katalogizacijo: grem zadnjič v knjižnico Šiška - in kaj najdem na polici, ki se ponaša z oznako NEVROLOGIJA? Priročnike za osebnostno bildanje, učbenike iz psihiatrije, knjige o duševnih boleznih ... Kakorkoli, na policah nisem našla niti ene knjige, ki bi dejansko spadala k nevrologiji :-)))
Default avatar

Oja

No, še jaz sem slučajno imela pet minut odveč, tako da sem našla še:

Metod Pevec: Teža neba
Igor Karlovšek: Gran Canaria
Gabriela Babnik: V visoki travi
E. Hladnik Milharčič: Pot na Orient (ne, ni hec, v Cobissu je dejansko klasificiran kot roman!)

No, očitno je čas, da slednjega le preberem, če je tako. ;)
Default avatar

insajder

Prebral Boruta Goloba, Smreka Bukev Lipa Križ, tega (in ne Tadeja Goloba) so hvalili v moji okolici in sodi po moje med par (=manj kot pet) najboljših lanskih romanov.

Ne vem, ali naj bom razočaran ali pomirjen, da nihče ne zna uporabljati cobissa bolje kot jaz ;-). Sicer pa bodo najbrž jutri ali pojutrišnjem razglasili deseterico. No, res zanimiva je šele peterica ...
Default avatar

Katja10

>nihče ne zna uporabljati cobissa bolje kot jaz ;-).

Posveti me v skrivnost, o varuh znanja!