Forum.Over.Net

Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

Za vse ljubitelje dobre knjige. Posebna stran, ki vam ponuja veliko koristnih nasvetov in informacij iz knjižnega sveta.

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture

Nataša P

mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine

Gordana Rodinger

Kresnik 2009 in čestitke Pilgrimu in Insajderju!

Default avatar

Oja

No, evo, dva nominiranca sem že izdala, celoten seznam pa je:

Andrej Blatnik: Spremeni me
Avgust Demšar: Retrospektiva
Dušan Dim: Rdeča mesečina
Drago Jančar: Drevo brez imena.
Boris Kolar: Iqball hotel.
Vinko Möderndorfer: Opoldne nekega dne
Sebastijan Pregelj: Na terasi babilonskega stolpa
Brina Svit: Coco Dias ali Zlata vrata
Robert Titan Felix: Pontifikat
Goran Vojnović: Čefurji raus!

Prebrala sem oba 'naša' in Čefurje, trenutno berem Jančarja, Möderndorferja in Preglja še mislim, Brine nikakor, za Kolarja slišim sploh prvič. Razočarana pa sem, ker vmes ni Moroviča s Progresom.
Default avatar

Titija

Čestitkam se pridružujem še jaz. Super!

Prebrala sem Retrospektivo, Moderndorferja, Čefurje in Svitovo. Ostalega (razen Jančarja) v naši (vaški) knjižnici (še?) nimajo. Za Spremeni me sem že večkrat spraševala, pa zaenkrat še niso nabavili.
Default avatar

ŽANA.

Ljubo mi je, ko čas potrdi, da dajo prepreke, na katere naletimo v življenju (lahko tudi v obliki neke prepotentne kritike), velikokrat nov zagon v pravo smer. Potrditve so zelo različne – javne v nominaciji ali v obliki naključno izrečenega mnenja ob neki priliki: "Branje v otroštvu bistveno vpliva na oblikovanje notranjega, domišljijskega sveta. Iz zanesljivega vira vem, da je pri tem Demšarju pomagal ravno Kästnerjev Emil in detektivi ... " :)

Pilgrim, čestitke tudi od mene!
Default avatar

Enka

Bravo oba molja! Vesela sem tudi za Čefurje, čeprav nisem resno dvomila, da bodo prišli v izbor. Ob uvrstitvi Brine Svit pa razmišljam o tem, da bera romanov v 2008 ni bila ne vem kakšna ;-). Se je pa prvikrat v zgodovini primerilo, da imam ob objavi nominirancev kar štiri "pod kapo".
Default avatar

ŽANA.

Uh, uh, Enkin poudarek na OBEH moljih je povzročil, da sem precej temno zardela in se kar malo zamislila nad lastno raztresenostjo. Ej, Insajder, ni bilo namenoma! Deloma temu botruje dejstvo, da mi je (morda) ušel kdaj v preteklosti napisan namig, v katerem od nominirancev se "skrivaš".

A če se sistematično lotim branja navedenih kandidatov, mi gotovo ne "uideš". :)

Vsekakor pa čestitke tudi tebi.
Default avatar

Oja

Saj ni skrivnost: prvi po abecedi. ;)
Default avatar

insajder

Ej, Oja, sem se mislil še naprej skrivat! Zdaj se prosim razkrijte še vsi ostali, hehe. Zdaj jih bom takoj slišal od Primoža Capina in Erika Sancina (ne bom izdajal njunih tukajšnjih vzdevkov ;-), katerih izdelke sem tu ob raznih prilikah hudomušno ošvrkaval ...
Se mi pa zdi, da je tukaj kar nekaj "insajderjev", sumim tudi Brižinskega, seveda pa me močno zanima, kaj v resničnem življenju počne Toro ...
Mimogrede, a poznate knjigo Benedicta Andersona Zamišljene skupnosti? Se bojim, da govori tudi o moljih ;-) ...
Hvala za čestitke (Žana, ni zamere ;-), sam grem pravkar brat Retrospektivo.
Default avatar

Oja

Insajder, si bral Iqball hotel? Priporočaš?
Default avatar

insajder

Hehe, letos nominirancev ne komentiram ;-) ...
Default avatar

Toro

@insajder: Ne, ne, jaz sem pa en revček, autsajder, res. IT, telekomunikacije, storitve, take reči mi režejo bel kruh.
Default avatar

Brižinski

Čestitam "našima", svoje identitete pa zaenkrat še ne izdam.
Vsem moljem želim lepe praznike v napetem pričakovanju peterice.
Default avatar

pilgrim

najlepša hvala vsem za čestitke; priznam, da mi nominacija zelo dosti pomeni, ker potrebujem zunanje vzpodbude, ker bo zato založba najverjetneje še naprej zalagala moje knjige in nenazadnje ker lahko izkoristim to priložnost, da preberem nekaj slovenskih romanov. nabral sem včeraj po knjižnicah že vse razen brine svit, a nekateri tukaj tako in tako namesto omenjene raje priporočate morovičev roman, ali pač?
tudi jaz se bom vzdržal komentarjev, grem raje brat Spremeni me.
Default avatar

primož

ej insajder, nisem si mislil, da si to. Čestitkam (tud pilgrimu ano seveda), rešpektiram in moram dat prav kapo dol, čeprav je nimam gor - trenutno berem Bambija od Kleča ... Oja, da ga greš takole razkrit, pa tako lepo je bilo, dokler je bil skrit ... zaenkrat bral prvega in zadnjega z uvodnega seznama ... oba sta me pustila dokaj hladnega - sem pač iz hladnih krajev, hehe

dokler bojo fural tastar, smo ga najebal press
Default avatar

insajder

@ primož - Evo, kot sem malo bolj gor napovedal ;-) ...
@ pilgrim - ja, preberi Moroviča (ker ni nominiran, ga lahko priporočim ;-)
@ Toro - takih si želim, ki berejo, ne da bi od tega živeli!
@ vsi drugi - hvala za čestitke & co., zdaj se pa za kak teden s foruma umikam. Uživajte, ne samo v knjigah.
Default avatar

Katja10

>Insajder: takih si želim, ki berejo, ne da bi od tega živeli!

Ja, tudi naša Enka spada med take - na njeno mnenje se zanesem bolj kot na večino kritikov.

>Insajder: ja, preberi Moroviča
Tudi jaz bi rekla, da je Morovič za začetek boljša izbira, sploh če te (kot mene) Brina Svit - kdove zakaj - vedno znova pušča hladno.
Default avatar

topol

Ne vem, tukaj se nekateri preveč napihujete in delujete preveč poznavalsko. Berete samo tisto, kar je pri kritikih dobro ocenjeno in kar je dobilo nagrado. Najboljše knjige, ki so se me najbolj dotaknile in premaknile moj notranji svet, so me poiskale same. Vedno si knjige poiščem sam, brez nekih spiskov. Čeprav me knjige poiščejo same, je med njimi tudi nekaj nagrajenih. Čeprav nisem jasnoviden, sem ugotovil kar osem nominirancev za letošnjega kresnika. Moja dva favorita nista med njimi. Vaš Insajder me je pustil hladnega. Čeprav on literaturo rad primerja z nogometnim igriščem, ga ne bi spustil na veliki stadion. Žal moram enako reči za Čefurje. Odličen roman za hitro branje na vlaku, najboljši. Toda če to presodiš z zahtevnejšimi očmi in za počasnejši tempo, ne ostane prav veliko. Prav nobenega klišeja ni znal prestopiti ... Namesto da ga vsi vsevprek hvalijo, bi se moral kdo vprašati o fenomenu, zakaj je prav ta roman tako uspešen, ko pa je konec koncev le povprečno delo. Od nominirancev ima všečno zgodbo Kolar, sicer skoraj vseskozi ostaja na površju, življenje pa je vendar predvsem globina, glede besedišča pa mi je najljubši Pregelj. Želel bi, da tudi vas knjige poiščejo kar same...
Default avatar

Oja

Hja, kot pristašica svobodne volje se zlepa ne morem strinjati s trditvijo, da knjiga najde mene - vsekakor jaz najdem njo. In načeloma ne drži, da me pri tem usmerjajo kritiki - če kdo, me založniki, ki jo uvrstijo v zbirko, ki je pri meni na dobrem glasu. Če nekaj npr. izide pri Beletrini ali Modrijanu, že pričakujem, da bo nekaj na tem. Največ pa šteje dvoje: prejšnje izkušnje z nekim avtorjem in osebna mnenja ljudi, ki imajo podoben okus kot jaz (oz. okus, s katerim sem dovolj seznanjena, da lahko na njegovi podlagi kaj sklepam). Glede nagrad imam dovolj izkušenj, da jih ne jemljem za suho zlato, je pa že tako, da greš nekaj, kar vsepovprek hvalijo in/ali nagrajujejo, brat že iz firbca.

Moj osebni vzgib pri vsakoletnem pokrivanju nominirancev za Kresnika je zlasti ta, da si dobim dovolj kompetence za sodbo, ali je nagrada oz. nominacija zaslužena. Saj me kdaj prime - kot najbrž vsakogar - o čem soditi vnaprej, ne da bi stvar prebrala, vendar se takrat raje zadržim in počakam, da imam stvar zares pod streho.
Default avatar

topol

Ko vstopim v knjižnico, še ne vem, katero knjigo si bom izposodil. Tako hodim med policami in na slepo segam po knjigah. Ne gledam na naslov in na založbo. Knjigo samo vzamem in jo podržim v roki. Takrat se spomnim, da ima vsaka čisto samosvoje življenje in da smo bralci tisti, ki ji podaljšujemo preživetje. Potem jo odprem in jo pričnem brati na različnih straneh. Če se me dotakne, si jo izposodim. Seveda grem večkrat tudi k polici s priporočeno literaturo ali k novitetam. O všečnih knjigah si potem preberem kaj več po spletu. O tem sem mislil, ko sem zapisal, da me knjige poiščejo kar same ... Zgodi pa se tudi, da si izposodim ali kupim kako uspešnico samo zaradi uspešnosti. Toda to je drugačno, bolj stresno branje. Ponavadi postanem razočaran in berem s strožjimi očmi. Podobno se je zgodilo s Čefurji. Te knjige sem se hitro znebil in jo pustil na vlaku. Podobno je bilo s Popkornom. Kritike so bile odlične, da je jezik bogat v vseh legah in da te zgodba posrka vase. Nič od tega ne drži. Besedišče ima samo eno lego, ljubljanščino, pa tudi zgodba ima veliko lukenj, veliko mrtvih mest. Zato ne beram rad knjig, o katerih se govori, ampak tiste, ki se mi same razkrijejo.