Odgovarjajo:Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine
Za vse ljubitelje dobre knjige, slovnice in pravopisa. Tukaj lahko zasledite veliko koristnih nasvetov in informacij iz knjižnega sveta in aktualnih knjigah.
Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture
vanilin -a m (i) kem. bela, dišeča snov, dobljena iz vanilje ali narejena umetno:
uporaba vanilina v proizvodnji čokolade, likerjev, parfumov / umetni vanilin; neskl. pril.: vanilin
sladkor
vanilja in vanilija -e ž (i) tropska rastlina z velikimi zelenkasto rumenimi listi ali
njeni posušeni plodovi, ki se uporabljajo kot dišava: strok vanilje / nasadi vanilje / konjak z
jajci in vaniljo; cimet, klinčki in vanilja
vaniljin in vanilijin -a -o prid. (i) nanašajoč se na vaniljo: vaniljin sladoled
* gastr. vaniljin sladkor sladkor z dodatkom vanilje
vse kopirano iz SSKJ-ja. Upam, da je sedaj kaj bolj jasno.
Uporablja se enako.
Drugače pa je vanilin sladkor z vanilinom, ki je umetna aroma.
Vaniljev sladkor pa z vaniljo, ki je naravna.
Tako bi sicer načeloma moralo biti.
Točno tako!
Vanilin je umetna aroma in nima nobene veze s pravo vanilijo. Če piše na vrečki vanilijev sladkor, mora sladkor vsebovati 10% vanilije v prahu; če pa piše vanilin, mora sladkor vsebovati 1% vanilina.
Pridevnik vanilijev v zvezi vanilijev sladkor ni svojilni, ampak vrstni. Podobni primeri so hruškov kompot, lipov čaj.
Hmmm ... torej vrstni ali svojilni, kakor komu paše ... ali pač? V SSKJ in SP je namreč kot primer zapisan tudi vanil(i)jin sladkor in vanil(i)jin sladoled.
Pri tem sladkorju bolj zavajajo ljudi, saj imaš noter samo 1% vanilije in 99% sladkorja. Raje kupi pri mercatorju bio vanilijo v prahu, ki je zares odlična ali pa v tekočini vanilijo na brezalkoholni osnovi preko iherba: https://www.iherb.com/pr/Simply-Organic ... ode=WGB208
Cena je zelo ugodna, kakor če bi kupila tistih 5 gramov vanilije v steklenički. Jaz vedno uporabljam vanilijo brez sladkorja pri pripravi peciva, ker je veliko bolj zdravo kot pa rafinifiran sladkor pomešan z nekaj vanilije.