Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

obnova knjige

Default avatar
Pozdravljeni!

Sicer ne vem ali je to pravi naslov, da pišem ampak nujno bi potrebovala obnove dveh knjig za našo osnovnošolko in sicer: Mali princ in Pod svobodnim soncem prvi in drugi del. Gledala sem že na internetu vendar nisem nič našla. Knjige smo sicer prebrali, vendar smo zelo slabi v pisanju obnov.

Že vnaprej se vam zahvaljujem za pomoč.

Lep pozdrav,

Koalica
Default avatar
Ojoj, veliko zahtevaš, da ti nekdo kar napiše domačo nalogo. Obnova naj bi bila zgoščena vsebina knjige na eni ali dveh straneh. Torej napiši kdaj se dogaja (V katem obdobju) kaj se v knjigi zgodi, kdo so glavni junaki,...

Lp, Ela S

ps: vaja dela mojstra - sicer se mora osnovnošolka naučiti pisati obnove, bo to še velikokrat potrebovala
Default avatar
Ah, čisto brez moraliziranja: Nina Lah, 9.b, je napisala takšno obnovo Malega princa:

Naslov knjige: Mali princ
Pisatelj: Antoine de Saint- Exupery
Založba: Mladinska knjiga
Leto in kraj izdaje: Ljubljana, 1982
Ilustrator: Antoine de Saint- Exupery
Prevedel: Ivan Minatti

MALI PRINC


Pisatelj Antoine de Saint- Exupery pripoveduje o srečanju z Malim princem. Zanj je bilo to nepozabno doživetje.
Vse se je začelo s tem, da se je Mali princ odločil zapustiti svoj majčken planetoid na katerem so bili trije njemu do kolen segajoči vulkani. Poleg vulkanov pa ne smemo pozabiti na rožo (vrtnico). Najbližje njegovemu domu so bili asteroidi 325, 326, 327, 328, 329 in 330.Na prvem asteroidu je živel kralj, ki je želel vladati ampak ker je na majhnem planetu živel sam, drugih prebivalcev bi bilo in ni imel nikomu vladati.. Na drugem asteroidu je živel domišljavec, ki je bil najbolj vesel kadar je bil v središču pozornosti. Mali princ se je brez težav poslovil od njega in nadaljeval svojo pot proti tretjemu planetu. Tam je živel pijanec, ki je pil iz enega samega razloga, ker ga je bilo sram, da je pil. Princu se je zasmilil. Pot je nadaljeval proti planetu štiri, kjer je naletel na trgovca. Trgovec je imel toliko dela, da princu sploh ni utegnil nameniti pozornosti. Saj veste pri štetju zvezd se hitro zmotiš, zato ga Mali princ ni hotel motiti. Njegova dolga pot se je nadaljevala proti asteroidu pet. Tam je živel svetilničar, ki je na vsako minuto prižigal in ugašal svetilko. Prispel je do planeta šest in zagledal starega gospoda, ki je sedel pred ogromno knjigo. Čez čas mu je gospod pojasnil, da je geograf in mu razložil kaj pomeni biti geograf.
Tako je Mali princ po dolgem potovanju končno prišel na sedmi planet, imenovan Zemlja. Iskal je prijatelje, vendar je bil zelo presenečen, ker nobenega ni našel, bil je namreč v puščavi. Naenkrat je zagledal kačo, ki je počasi plazila mimo njega.
Čez čas je zagledal tudi rožo. Ali si lahko predstavljate eno samo rožo je srečal na svojem popotovanju. Po dolgi hoji se je Mali princ povzpel na visoko goro. V primerjavi z njegovimi majčkenimi vulkani so bile res ogromne in uzrl je vrt razcvetelih vrtnic. Bil je zelo nesrečen, saj mu je vrtnica na njegovem planetu rekla, da takšne kot je ona ni na celem svetu. Tukaj v tem cvetličnem vrtu pa jih je bilo nešteto. Legel je na trato za seboj je zaslišal glas. Obrnil se je in videl lisico, ki ga je naučila marsikaj, ne samo to, da je njegova vrtnica nekaj posebnega, ker je odgovoren zanjo, temveč tudi, da na Zemlji ljudje ne gledajo s srcem. Nepozabna je njena izjava: »Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.« In to je tudi sporočilo te knjige. Saj ljudje dandanes pogosto gledamo in sodimo druge samo glede na njihovo zunanjost. Kakšni so po srcu nas ne zanima.

OZNAKA OSEBE
MALI PRINC: prijazen deček, ki je radoveden, hoče se naučiti čim več, zato nikoli ne pozabi kaj vpraša. Je tudi zelo odgovoren. Skrbi za tisto, kar ima, čeprav ni veliko, samo trije vulkani in ena roža.

MOJE MNENJE
Knjigo toplo priporočam mladim in odraslim bralcem. Saj se ob branju veliko naučiš ali spomniš pozabljenih resnic in spoznanj. Je pa tudi sama zgodba na splošno zelo lepa in zanimiva. Saj te hitro »zgrabi« in jo moraš na vsak način prebrati.
Odpre ti oči , zaveš se, da so nekateri ljudje morda včasih tudi sami takšni, kot je rekla lisica: »Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.
Default avatar
Hvala Toro za pomoč.
Default avatar
A najde kdo obnovo knjige od pisateljice Anje Tuckermann ne govoriti, ne molčati, ne iti, ne ostati iz zbirke na robu...
Default avatar
to ne - me je pa tvoje oglašanje v tej temi po treh letih in devetih mesecih po zadnjem postu spomnilo na anekdoto o onih menihih, ki so bili zavezani molčečnosti, oziroma so bili na sploh bolj tihi in so imeli božično večerjo, pa je eden od njih med tem, ko so jedli juho, rekel: "ta juha je pa vroča". Naslednje leto ob božiču so ponovno jedli juho in je drug menih pripomnil: "ta juha je pa mrzla". Tretje leto ob božični juhi pa je tretji menih jezno rekel: "dajte se že nehat kregat".
Default avatar
pilgrim je napisal/a:
poskusiti ni greh!
Default avatar
oila..jst bi rabla obnovo knjige Povej! ki jo je napisala Laurie Halse Anderson..
Default avatar
Zdravo! Rabim pomoč nujno!!
Prosil bi vas če lahko gdo napiše ali poišče obnovo knjige:
KOŠARKAR NAJ BO!
samo prosim ne takšne kot je na www.simos.si/ ker je komaj da 7-8 vrstic.. v glavnem rabim tako z vsaj 1/2-1 stran!

HVALA!
Default avatar
Glejte, mislim, da to ni pravi forum za vas. Razumem, da se kdaj zgodi, da ne utegneš/moreš prebrat kakšne knjige in je potem tovrstna pomoč dobrodošla, ampak - kot vidite - nihče se ne javlja s kakimi obnovami. Tukaj smo pač drugačne sorte forumaši, raje kar sami preberemo.
Pa srečno!
Default avatar
Se strinjam z Dear Heather. Malo moralistično lahko sklepamo, da bojo iz takih otrok/mladostnikov zrasli ljudje, ki se jim bo zdelo normalno vedno in povsod "hvatat krivino". In pisati "gdo".
Default avatar
ali imate obnovo punce za znoret.?
Default avatar
Ne, pač pa prav tu ustvarjamo knjigo (nemara komično srhljivko) BRALCI ZA ZNORET.

K.
Default avatar
rabim nujno obnovo knjige. punce za znoret od janje vidmar. prosim da bi hitro napisali ker nimam dosti cajta..hvala..<3
Default avatar
[quote=""janja vidmar""]
rabim nujno obnovo knjige. punce za znoret od janje vidmar. prosim da bi hitro napisali ker nimam dosti cajta..hvala..<3
[/quote]ja prosim nujno rabiva..
Default avatar
wtfitmf je napisal/a:
Default avatar
[quote=""dear heather""]
Glejte, mislim, da to ni pravi forum za vas. Razumem, da se kdaj zgodi, da ne utegneš/moreš prebrat kakšne knjige in je potem tovrstna pomoč dobrodošla, ampak - kot vidite - nihče se ne javlja s kakimi obnovami. Tukaj smo pač drugačne sorte forumaši, raje kar sami preberemo.
Pa srečno![/quote]

K.
Default avatar
v času od prve prošnje za obnovo do druge (7.10 do 10.10.) bi lahko tole 117-stransko knjižico že petnajstkrat sama prebrala.

Moderatorji

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture
Nataša P
mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine
Gordana Rodinger