Forum.Over.Net

Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

Za vse ljubitelje dobre knjige. Posebna stran, ki vam ponuja veliko koristnih nasvetov in informacij iz knjižnega sveta.

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture

Nataša P

mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine

Gordana Rodinger

Kresnik 2005

Default avatar

Zdenka

Prejšnji teden sem zasledila nominirance za letošnjega kresnika. Verjetno bi morala prebrati vseh 10 romanov. Zanima me, katere mi najbolj priporočate? In kdo mislite, bo prejel nagrado za najboljši roman?
Default avatar

Oja

Menda je favorit Flisar, ceprav tudi jaz ponizno priznavam, da pravzaprav nisem prebrala se nobenega! :(((
Default avatar

aja

ej, tokrat sem tut jaz na čisti nuli:-(( To se mi še ni zgodilo, no saj je vse enkrat prvič. Mi pa Flisar niti približno ni všeč, pač osebno mnenje.
Oja, a nimaš ti nekakšnih posebnih vez z žirijo? Se mi zdi, da si enkrat zapisala nekaj na to temo? Ma me firbec ...
Default avatar

Oja

Ne, nimam posebnih vez (da mi ne bo se kdo cesa ocital!), kaksnega ziranta pa vedno poznam in ga malo pobaram. Moj najboljsi orientir pa je mnenje kolega in urednika na Cankarjevi, ki je, kolikor vem, doslej zgresil samo enkrat.

Ja nic no, brali pa videli! (samo kdaj???)
Default avatar

branka15

Prebrala sem roman od S. Preglja "Leta milosti"in se mi zdi zelo dober roman. Mislim, da je čas, da se da prednost mladim avtorjem.
Default avatar

primož

Moj favorit je Janez Kajzer s Sanjsko hišo, tip se mislim da devetnajst let ni pojavil, sem nekje prebral, ničesar izdal, zdaj pa pobira nagrade, pred katkim nagrado za najboljšo kratko zgodbo, ob odprtju dnevov slovenske knjige, 250 tisočakov, ni slabo, dobra taktika, sploh če bo pobral še deset tisoč evrov, ki mu jih ne bom prav nič fovž, kvaliteta njegove literature, malo manj kot dvajset let trdega dela, si jo tudi zasluži, ludi Evald nima šans, razen če mu ne bo strokovna komisija pogledala skozi prste in nagradila negov obsežen literarni opus, niti ne tako slab, če potegnem črto pod vse skupaj, najboljše njegovo delo Ljubezni tri in ena smrt, že pred leti opisano današnjo aktualno dolenjsko sceno, za katerega ni prejel nagrade takrat, ko bi jo moral, pač pa jo bo najverjetneje letos, Preglja sem nekaj bral, pa se mi ni preveč ulegel, kdo so ostali nominiranci, a je vsakoletni Merc tud zraven?
Default avatar

Oja

Itak da je Merc zraven! :))))
Default avatar

alojzijas

Jaz sem prebrala Čaj s kraljico Evalda Flisarja in prav rada bi poklepetala z vami o tej knjigi. Ali že poznate avtorja? Naj vas spomnim, ste recimo brali Veliko žival samote oziroma gledali televizijsko nanizanko Potovanje predaleč (z lepo Indijsko po Indiji), brali njegove kratke zgodbe S poti ... Včasih piše tudi kolumne v Delo, menda je njegova ideja o Slovenskem knjižnem sejmu. Tudi njegov zadnji roman je užitek brati.

Roman pripoveduje o slovenskem slikarju, ki odpotuje s svetlimi sanjami v Anglijo, da bi tam uspel kot slikar. Ampak ta Vili ni niti malo zasanjan fant in se v tujem okolju po začetnem obdobju suhih krav hitro znajde. Spozna kup zelo zanimivih ljudi in žensk, ves čas pa pestuje v sebi željo po dekletu, ki jo je srečal na ladji, svojo muzo, svoj "predmet poželenja in hrepenenja". Življenje ga začne srkati vase, svoj talent začne dobro prodajati za umetniško skromne stvari, pogreza se v ugodje, bo pozabil na svoje sanje. Bo do konca prodal svoje sanje oziroma? Bo moral drugače zastaviti svoje delo? Novo razočaranje? No, Vili bo pristal na tleh ..., ampak zgodba je zelo zanimiva, zelo privlačno in razgibano napisana, skratka priporočam ... Flisar je bil sam dolgo v Angliji, počel marsikaj, da se je preživljal, tujino je okusil na lastni koži. To knjigo bi priporočila v branje vsakomur, ki se odpravlja v tujino. Naj se v duši bolje pripravi nanjo. Zelo možno, da bo tudi nagrajena s kresnikom.
Default avatar

Oja

Slisi se privlacno, ja. Itak jo imam na seznamu.
Default avatar

alojzijas

A ste brali Visokega tujca. A ste prebrali kakšnega od nominiranih romanov? Me prav zanima vaše mnenje?
Default avatar

Oja

Vceraj sem sla v knjiznico in ker Flisarja nisem dobila, sem vzela Kajzerjevo Sanjsko hiso. Po tridesetih straneh sem popolnoma navdusena - proza je tekoca, duhovita in domisljena. Koncno mnenje seveda sporocim na koncu, ampak to, da komaj cakam, da jo grem spet brat, ze dosti pove!
Default avatar

primož

Sem si kar mislu, da ti bo všeč, od ostalih nominirancev sem prebral Flisarja, že povedal, kaj mislim, Hočevarjev cinizem in ironijo, splača se prebrat vso njegovo trilogijo, ki se konča na -et, Svetkove žalostinko, lotil se bom še Virka, ki me je navdušil z zadnjo Sergijevo skušnjavo, ostale njegove mi niso preveč sedle, za druge nominirance pa sem v močnih dvomih, da jih bom vzel v roke, detektivka, kriminalka, ljubezenska zgodba in pravljica, teme o katerih govorijo, mi pač ne ležijo.
Default avatar

Oja

Prebrala Kajzerja. Odlicno. Vsekakor si zasluzi vsaj peterico (cisto statisticno dvomim, da bi lahko bili vec kot stirje boljsi), tudi Kresniku sploh ne bi ugovarjala. Ta teden pa po drugo rundo - Flisarja in t.i. kriminalke-detektivke, ki se itak berejo kar same.
Default avatar

Oja

Berem Flisarja in ga kar ne morem dati iz rok! Po stotih straneh odlicno. Bomo videli na koncu.