Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

Alkimist - DEBATA

Default avatar
Kaj menite o Alkimistu,

bom tudi jaz nekaj povedal,

BISTVO JE OČEM NEVIDNO

primož
Default avatar
Sem že mislila, da ste pozabili na Alkimista.

Knjiga mi je bila zelo všeč. Presenetlo me je, da je jezik in zgodba tako preprosta in tako dosti globokih stvari pove. Mogoče se mi je zdelo samo v tistem momentu, ko bi se rad spremenu v veter mal fantazijsko napisano in mi mal odstopa od celote knjige, ki je kar realno napisana. Konec ti tudi da mislit, ko mu na hribčku tisti drugi pove, da je sanjal o njegovem kraju. Tako maš takoj primerjavo, enega, ki je uresničil sanje in postal notranje bogatejši in drugega, ki je ostal na mestu in notranje osiromašen.
Default avatar
Meni je bila knjiga zelo všeč, res zelo preprost jezik, zelo jasne metaforične zgodbice, super nauki in tudi dokaj pustolovska zadevščina. Tisti, ki je še ni prebral, je seveda prikrajšan za vrsto poučnih nasvetov, predvsem pa je zamudil priložnost, da spregleda s srcem in uvidi kar je nevidnega okoli nas.

Moja ocena: 10/10.

Kaj menite ostali?

Princ.
Default avatar
V naši knjižnici pa je knjiga očem nevidna. Iščem jo že od vsega začetka, pa nimam sreče. Očitno jo bo treba kupiti.
Ko jo preberem, se pridužim debati.
Lep pozdrav.
Lena
Default avatar
To je ena mojih najljubsih knjig in sem jo prebrala ze full velikrat; za tole debato pa posebi se enkrat. Sem ze skoraj mislila, da ste pozabili, ker so bile ravno pocitnice vmes.

"Ne zivim v preteklosti ne v prihodnosti. Vse kar imam je sedanjost. Samo ta uje pomembna. Ce znas ziveti sedanjost, si srecen clovek."

Ta citat je meni osebno zelo pomemben, ker sem prepricana, da to 100% drzi.

P. S.: Vesela sem, da smo se odlocili komentirati prav to knjigo

lep pozdrav vesem moljckom!
tanja
Default avatar
Hruška,

pa ravno tisto o vetru je najbolj, saj ni šptrebno, da je dobro samo realno, a misli, da ni realno to kar se je zgodilo.

nekje sem prebral,

imej tako močno vero in boš lahko premikal gore.

Knjiga je v vsem realna :)

Primož
Default avatar
Prebral sem pol knjige in moram reči,da sem v bistvu razočaran nad vami, spoštovani predlagatelji knjige ......ker ta knjiga je pa tu mač......mislim....apriori sem bil prepričan,da se tukaj predlagajo "knjige" z vsebino, ne pa pravljice za otroke in razne zgodbice ala južnoameriške cike cake......tole se lepo ujema s kakšno biblijo........
Če je bila knjiga prevedena v 20 jezikov in jo je prebralo že nevem koliko milijon ljudi,še ne pomeni,da je primerna za nek "KNJIŽNI KLUB"......
Lepo vas prosim,ESMERALDO je tudi gledalo na milijone ljudi, celo pri nas so jokali in noreli za njo,pa to še ne pomeni da lahko govorimo o kakšni kvaliteti....
Sporočilnost ESMERALDE seveda ni pokvarjena, kakor tudi ni pokvarjena sporočilnost ALKIMISTA, ampak sam mislim,da takšna knjiga ne more biti predlagana v takšnem klubu......se opravičujem,če sem bil morda preoster,ampak.....žal je takšno moje osebno mnenje.
Default avatar
Primož, že mogoče da lahko z vero gore premikaš, samo v veter se pa le ne moreš spremeniti, tisti odstavek, ko se pogovarja z vetrom in soncem se mi zdi preveč pravljično in kot basen in se mi ni ujemalo z ostalim. Knjiga lepo in preprosto predstavi najosnovnejša življenska pravila.

Jože, škoda da nisi knjige prebral do konca. Res je zelo lahkotna, sam ravno zaradi te lahkotnosti mi je bila všeč. Navadno so knjige te tematike napisane bolj strokovno. Ta pa se mi zdi zelo primerna že za osnovnošolce.
Default avatar
Kar se Alkimista tiče se popolnoma strinjam s tabo, mislim pa da v literaturi ne bi smeli govoriti o "južnoameriških cike-cakah". Južnoameriška literatura je bv preteklem stoletju namreč ogromno prispevala k svetovni literaturi. Začelo se je že v tridesetih in štiridesetih letih z Jorgejem Borgesom, po drugi svetovni vojni lahko pa kar naštevamo in naštevamo: Gabriel Garcia Marquez, Julio Cortazar, Manuel Puig, Isabell Allende...

Sploh pa nima smisla hkrati govoriti o literaturi in Alkimistu :)

LP, Miha
Default avatar
Meni je bila knjiga napisana na dušo.Je preprosta, kot je preprosto življenje in kdor jo bere s srcem, oplemeniti svoje življenje z novimi spoznanji, ki jih pravzaprav ves čas nosimo v sebi. Meni se niti približno ne zdi pravljica, je pa res, da je razumevanje katerekoli knjige odsev nas samih in jo vsak razume po svoje.
Default avatar
Knjiga je zelo v redu. Čeprav lahko rečem, da je podobnih knjig malo morje. Če kdo želi jih lahko predlagam.

Kar se pa tiče kritikov (apel na Jožeta), pa moramo dragi ljudje razumeti, da eni pač razumejo koliko je 1+1 eni pa se to morajo še naučiti.

In tudi spoštovati raznolikost mnenj.
Default avatar
Glede knjige se strinjam z ostalimi, menim da je knjiga dobra v tej smeri, da moramo se ozreti vase in prisluhniti svojim željam in ne te želje iskati zunaj nas.
Default avatar
Hruška,

ne razumem te, če lahko goro premakneš, kako se potem ne moreš spremeniti v veter?

Če je možno eno je tudi drugo.

Za Jožeta,

vso pravico imaš do mnenja, moje je pa tako,

ne vem ali imaš otroke ali ne in kakšne knjige jim bereš. Vprašanje: Kam sodi knjiga, če ne na knjižno polico, če ne v knjižnico in kam sodijo knjižni molji, če ne sprejmejo vseh knjig, ki nastajajo? Še komentar na tvoj stavek ......tole se lepo ujema s kakšno biblijo........A biblija ni knjiga? Pa baje prevedena v največ jezikov in največkrat natisnjena.
Jože, če si že tako razgledan, moraš dojeti, da mora vse obstajati zaradi nekega razloga, ne moreš kar reči, to ne sodi v knjižni kljub.

To je ravno tako, če bi reševal test IQ-ja, pa bi rekel "ma tole vprašanje pa ne sodi v ta test" Na žalost te ravno tisto vprašanje oceni.
Predlagam, da jo še enkrat prebereš v celoti, ko imaš čas, ko boš umirjen, jo vzameš v roke in preberi, do konca. Potem se bomo pa lahko pogovarjali o dobri ali slabi knjigi. Ker pa je nisi prebral, mi je pa malo smešno komentirati o tem, kakšna knjiga je in na kakšnem nivoju. Mogoče se ti bo pa posvetilo glih na koncu.

lep pozdrav

rpimož
Default avatar
Primož, ne morem se strinjati s teboj.Namreč kjiga je tudi pocukran limonadast roman z plehko vsebino,katere upam, da ne boš kdaj predlagal.......BIBLIJA je seveda knjiga,ampak tudi ni primerna za branje v knjižnem klubu,kakor tudi ne KORAN......hotel sem samo reči,da me ALKIMIST asocira na pravljice iz BIBLIJE...lahko pa se dogovorimo,da bomo v knjižnem klubu brali tudi pravljice in vseh vrst knjige z "močnim enostranskim sporočilom"....sicer pa imam dva otroka- že odrasla,sem jima pa veliko bral,ko sta bila majhna....ALKIMISTA jima prav gotovo ne bi priporočal.....sem jima pa priporočal druge knjige polne metafor in možnosti za razmišljanje,kot npr.JONATAN LIVINGSTON GALEB,zelo dobra knjiga, morda tudi za odrasle.......
je pa res,da je to samo moje mnenje in upam,da ga lahko na tem mestu izrazim,saj zato si pa odprl debato o knjigi,mar ne.....zelo čudno bi bilo,če bi imeli vsi eden za drugim enako mnenje....morda bi bilo pa dobro Primož,če bi ti prebral knjigo JONATAN LIVINGSTON GALEB (avtor Bach).....
nikoli pa nisem trdil, da sem tako hudo razgledan, čeprav imam seveda o sebi zelo pozitivno mnenje........
Default avatar
Jože

lahko predlagaš pet knjig za na glasovanje, eno izberemo in nato debatiramo o njej. še vedno pa pravim, da ne morem komentirati knjige JONATAN LIVINGSTON GALEB, ker jo nisem prebral, povdarjam, prebral.

Gledam tek na 400 m , pri 200 m ugasnem in rečem, zanič tek, kot da bi gledal, kako otroci laufajo v vrtcu.
Kdo je bil olimpijski zmagovalec?

Primož
Default avatar
Primož, primerjava ni dobra......možno je primerjati edino takole: tek na 400 m....naš tekač (zaradi katerega soloh gledam tek) je že na štartu zamudil in po 150 m. je zaostajal že 15 m....seveda teka nisem gledal do konca......
jaz ne bom predlagal 5 knjig,predlagal bom eno: JONATAN LIVINGSTON GALEB...glede na to,da ste uvrstili ALKIMISTA,se mi zdi,da bo JONATAN kar v redu predlog....kjigo lahko preberete za malo malico,je čisto drobcena......
Default avatar
Za Mike-ja.

Lepo te prosim, predlagaj knjige s tovrstno vsebino. Meni jih bo kmalu začelo primanjkovati.
LP
Lena
Default avatar
Jože

res sem zgrešil primerjavo, vendar bi vseeno lahko predlagal 5 knjig iz svojega repertoarja, zakaj pa ne. Da vidimo kaj berejo drugi.
Moje splošno mnenje je, da človek, ki bere knjige ne more biti slab človek, ne glede na to kakšne knjige bere.

primož
Default avatar
Meni je bil Alkimist všeč prav zato, ker se lahko bere kot pravljica (Jože..), lahko pa ob njej začneš razmišljati... Še posebej mi je bil všeč tisti del, ko pride nekdo h kralju po nasvet, kja je najpomembnejše na svetu, kralj pa ga pošlje po dvorcu z žličko olja v žlici.

m.
Default avatar
Isabell Allende, brala sem eno neno knjigo, vendar se ne spomnim naslova. Bom pregledala cobis.Nič ne bi imela proti, če bi jo brali.

Moderatorji

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture
Nataša P
mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine
Gordana Rodinger