Forum.Over.Net

Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

knjige za najstnike

Default avatar

urška

Najprej prav lepo pozdravljeni vsi v tem forumu. Sem mati najstnice (petnajstletnice). Ni posebno navdušena nad knjgami, zato si sama zelo želim, da bi si v teh počitniških dneh krajšala čas tudi s kakšno pametno knjigo, pa mi po pravici povedano ne uspe...Včasih jo pot zanese tudi v knjižnico, izposodi si nekaj knjig, a prebere le redko katero. Imate mogoče predlog za katero zanimivo knjigo, ki bi pritegnila najstnico? Sama izbira knjige kar po naslovu...saj veste, če je dober naslov misli, da je potem tudi knjiga...ali pa po naslovnici...če jo privlači, bo knjigo takoj zagrabila...ko pa jo začne brati, viha nos...Mojih nasvetov ne upošteva, saj veste, najstniki se imajo za najpametnejše...
Že vnaprej hvala za odgovore!
Default avatar

Princ

Zakaj bi silili 15letnico, ki ima sedaj potrebo po čem drugem, kot po knjigah izbire njene matere, da nekaj na silo bere in si "krajša" čas, ko vsi vemo, kako ne pašejo knjige v cvetu pubertete, temveč vesele in bridke izkušnje :)

Lp.
Princ
Default avatar

maja

Živjo!
Sama sem pred kratkim, pa nisem več ravno najstnica, prebrala knjigo Svetlane Makarovič - Počitnice pri teti Magdi, ki je nekakšno nadaljevanje prvega dela knjige - Teta Magda. Knjigi sta zelo duhoviti, nagajivi...in sploh ne samo za mladino! Zelo priporočam!
Maja
Default avatar

Irena

V teh letih sem prebrala knjigo o Gandiju. Zelo mocno in pozitivno je vplivala name. Mislim, da je naslov kar Ghandi (njegova biografija), je pa starejsa.

Ali gospodicna sicer viha nos tudi nad Harryjem Potterjem?

Mislim, da bi morali o nasvetu, kaj brati, vprasati tudi njene vrstnice in prijateljice, kaj ji priporocajo.
Default avatar

moja

Vse knjige od Dese Muck, pa kriminalke Agathe Christie - to bere moja najstnica, pa Jurasic Parc ...
Default avatar

LadyFafa

Jaz sem najstnica, (13 let) in sicer ne maram branja, a ko sem se zatopila v prvo knjigo Harry Potterja sem postala odvisnik. Harry Potterja da ne bo pomote;)

Knjige imajo sicer 400 strani, nekatere več, nekatere manj, vendar jo prebereš v najmanj enem tednu. Kar notr se zalimaš:))

Lp,
Default avatar

nekdo1991

Uf, jaz sem hp prebrala skoraj v enem dnevu... Tako zatopljena sem bila, da se nisem mogla odlepiti od knjige in s tem preskočila vse obroke in šla spat...
Default avatar

bralka13

Jaz sem stara 13 let in zelo rada berem knjige. Naaaaaaaaaaaaajboljše knjige so pa iz zbirke Vampirska akademija. Če še kdo ni prebral, mu je lahko zelo, zelo žal. Res, preberite! Te knjige so veliko boljše kot pa npr. Somrak, čeprav se grejo tudi te o vampirjih.
Default avatar

nekdo1991

Somrak je boljši, Vampirska akademija pa se vleče.
Default avatar

luštno

V knjigarni me je zamikala knjiga Srh (Maggie Stiefvater), v knjižnici sem jo našla pa med mladinsko literaturo. Vseeno sem jo prebrala in je čisto spodobno branje, kakšni najstnici bo gotovo všeč. Knjiga je bila tudi nagrajena. Obetata se še dve knjigi v seriji (naslednjo sem že videla na polici).
Default avatar

tja in nazaj

Priporočam tudi knjige Janje Vidmar (Fantje iz gline, Princeska z napako, Softiblues ...).

tudi bralka
Default avatar

AnjaA

Priporočam:

Jana Frey: Velike zelene oči (ena redkih knjig, ki je pripravila sestrično do branja, kot trilogija Kate Cann Pozor, mokra tla: Pozor, globoka voda; Pozor, samo za plavalce)
Ann Brashares: Štiri prijateljice, ene hlače; Drugo poletje hlač
Cathy Hopkins: Prijateljice, zmenki in ... (4 knjige)
Neli Kodrič: tita @ boginja.smole.in.težav.si
Melina Marchetta
Lucy M. Montgomery: Anne zbirka

Charlotte Bronte: Sirota iz Lowooda/Jane Eyre
Annemarie Selinko: Desiree
Jane Austen
(^^sicer 'za odrasle', ampak jo komot prebere 15-letnica)
Default avatar

amy...

tudi jaz zelooo rada berem in sem tudi sama najstnica (14). Sploh ne vem kako da človek ne mara brati....

priporočam pa naslednje knjige:

- Nika Maj: Kličejo me cigan (fajna knjiga, pa začneš se zavedat, da gre nekaterim še slabše od tebe)
- J. K. Rowling: Harry Potter 1-7 ( super, pa hitro se berejo, niso dolgočasne)
- Stephenie Meyer: saga Somrak (tut fajne, fantastični romani...)
- Richelle Mead: Vampirska akademija 1-6 (zlo dobre knjige o vampirjih.... po mojem boljše od sage Somrak)
- Asja Hrvatin: od RTM do WTF (tema droge, dobra knjiga, slovenska različica; otroci s postaje zoo)
- David Hill: Duet (fajna, tut za tiste, k ne igrate inštrumentov)
- Margaret Clark: Na novi poti : dnevnik otroka s ceste (dobra, ni kej)

upam d kermu pomaga... :D
Default avatar

outsajder

cica v metroju - če me spomin ne vara, se prvi stavek glasi: ukvatlenektkosmrdi ...
Default avatar

sokolka

jaz pa ne bi naštevala, katere knjige so dobre, ampak me zanima, kje je knjiga Mojce Rudolf, z naslovom Seksi za punce, ki je bila najavljena takoj ob odprtju založbe Murano. Ali je gospodična 'direktor', strokovno ugotovila, da je knjiga premalo dobra za njeno založbo in daje raje prednost raznim strupenim vrtnicam in vampirjem? Moje osebno mnenje je, da bi bilo za založbo celo dobro, da bi izdala kakšno knjigo avtorice z imenom! Bi založbo ljudje jemali bolj resno! Da ne bo kakšnega nesporazuma, to je moj prijateljski nasvet!
Default avatar

bralka :)

jaz osebno zelo radaberem pa mam le 12 let ampak berem predvsem knjige za večje zato bomtudi jaz predlagala nekaj knjig....začela bom z knjigo vampirska akademija ki semjo slišala ženekajkrat tukaj... je knjiga ki govorio vampirjih, in tudi kaj o ljubezni zelo bi jo priporočala...potem je tu tudi srh ki ga je tudi negdo že priporočal,govori pa o volkodlakih...meni osebno je bila zelo všeč knjiga severni sij,ta pa govori o punčki ki odpotuje da bi rešila otroke z svojim demonom... no jazpoznam še veliko knjig za odrase innajstnike(mrtvi do mraka, angelologija, gospodar prsatnov, viharni tat, amy številka 7, nesmrtni...itd.).upam da vamje to kajpomagalo

Lep pozdrav
bralka :)
Default avatar

Milena

Vnučku sem prebrala zaliv skrivnosti. Lepa knjiga za otroke.
Default avatar

sokolka

Zakaj direktorica založbe Murano noče odgovoriti na moje vprašanje? Svoj čas je veliko pisala za knjižne molje. Res me zanima, kaj je s knjigo Mojce Rudolf, Seksi za punce, ker njena dela zelo rada berem.
Default avatar

Kerstin

José María Merino: Nisem knjiga - vlaki poletja

Precej odštekana knjiga, ki nas med branjem napete pustolovščine treh najstniških prijateljev prepričuje, da sploh ni knjiga, ponese v svet, v katerem Eifflov stolp stoji v Parizu itd. Ampak v knjigi, ki jo berejo prijatelji, je res nekaj več ... ali nekdo več ...
Napeto, zanimivo, zabavno. Take knjige sem vedno rada brala, in vedno jih bom. Leta s tem nimajo nič. :)

Podobno lahko pohvalim Tove Jansson: Nevidni otrok in druge zgodbe. Morda za mlajše najstnike (in seveda tudi za odrasle, mlade po duši), ki želijo za spremembo malo premora od vseh vampiriad ipd. Čudna bitja? Kolikor hočete, pa še perfektne ilustracije povrhu.

K.

Moderatorji

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture
Nataša P
mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine
Gordana Rodinger