Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

Junija beremo

Default avatar
Olivier van Beemen: Heineken v Afriki

Odlična knjiga.
Po eni strani govorimo, da moramo dati delo Azijcem, Afričanom, ... Da ne bodo hodili v Evropo. Ampak, če jih plačujejo 3,40 € na dan, in je v Sloveniji urna postavka 3,40 €, mar ne bi želeli na boljše?
Poleg tega resnično ne odobravam, da firme izkoriščajo delavce in jim je pomemben samo profit. (Saj to se dogaja tudi v Sloveniji.)
Prodajati alkohol in ga reklamirati kot pozitivnega, katastrofalno.
Ne gre se za to, da je samo Heinkeken očrnjen v tej knjigi. Razumem, da tudi Shell ni o.k. In Coca-Cola itd. Ampak ne more biti to Heinekenov izgovor, namreč, da tudi druga podjetja izkoriščajo ljudi.
Zanimivo, v kakšni drugačni luči vidim sedaj dobrodelne projekte korporacij.
Knjigo priporočam vsem.
Namesto, da bi Heineken okrepil kmetijstvo, gospodarstvo v afriških državah, jih izčrpava in profit prenaša na svoj sedež v Evropi.
Obljube o zaposlitvi toliko ljudi. Vam je kaj znano? Sodelovanja s parlamenti? Vam je kaj znano?
Potem pa Slovenci govorijo, kako je treba biti kapitalističen, rušiti vse, samo, da se zgradi nova hala, ki "bo zaposlovala" 1500 ljudi ... Ker ljudje seveda potrebujejo delo, kajne? Seveda, samo ne na tak način. Obljube, obljube ... (Skoraj smo že kot v Afriki.)
Slovenija sploh ni razvita država, če "uvaža" delavce iz J Evrope in Romunije in jim plača toliko manj kot bi morala Slovencu (za obiranje hmelja npr.). Kaj bi se zgodilo, če bi Slovenijo preplavili Afričani - delavci? Ga ne bi moral plačati toliko, kot bi moral plačati Slovenca? Verjetno ne.

Moderatorji

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture
Nataša P
mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine
Gordana Rodinger