Forum.Over.Net

Knjižni molji in pravopis

Novembra beremo

Default avatar

Knjiga

Zadala sem si, da bom prebrala več del slovenskih avtorjev in najprej je bil na vrsti Avgust Demšar s svojimi kriminalkami.

Avgust Demšar: Retrospektiva

Kriminalka, drugi primer inšpektorja Vrenka. Umor na razstavi del znanega slikarja. Preiskava popelje kriminalsite globoko v preteklost.
Solidna kriminalka, malce suhoparen način podajanja, vsekakor pa vredno branja.

Avgust Demšar: Evropa

Kriminalka, četrti primer inšpektorja Vrenka. Umorijo glavnega povabljenega gosta mednarodne konference. Preiskava se najprej ne premakne nikamor, nato pa en majhen spregledan podatek iz preteklosti pomaga rešiti primer.
Kot že pri ostalih Demšarjevih delih, lahko rečem, da gre za solidno kriminalko, brez lukenj v zgodbi, čeprav malo preveč analitično podano.

Ben Brooks: Zgodbe za fante, ki si drznejo biti drugačni 2

Prebrala sem še 2. del zgodb. Kot v 1. delu gre za znane in čisto neznane ljudi, ki so s svojimi dejanji pomagali sebi in drugim ter naredili svet lepši in boljši. Moram reči, da so navdihujoče. Ni nujno, da gre za kakšne velike stvari. Kar šteje, je dober namen in posledično spremembe v mišljenju, življenju in dejanjih ljudi v ožji ali pa turi širši okolici.
Primerno tako za otroke kot odrasle.
Default avatar

Knjiga

Meta Osredkar: Zločin v Stari Fužini

Odlična kriminalka slovenske avtorice, ki opisuje preiskavo poskusa umora udeleženca triatlona v Bohinju. Tokrat preiskave uradno ne vodijo 3 policisti (glavni junaki), ki so tam sicer na počitnicah (pomagajo pa), temveč njihovi kolegi, pristojni za ta konec.
Všeč mi je bilo, da to ni neka tipična, krvava krimalka, zelo se posveča tudi karakterizaciji vseh glavnih likov in njihovih medsebojnih odnosov, okolja in družbe. Ob tem je pisana zelo berljivo in humorno, jezik pa na nivoju.
Sproščujoče branje, čeprav nas drži v napetosti čisto do konca, saj nikakor ne moremo biti prepričani, kdo je storilec.
Pohvalno in priporočam.
Default avatar

demšar solidna kriminalka

So dobre kriminalke. Nekaj njegovih sem prebrala.