Forum.Over.Net

Knjižni molji in pravopis

Julija beremo

Default avatar

Knjiga

Juan De Recacoechea: Ameriška viza

Roman bolivijskega avtorja je njegov najbolj znan roman in najbolj prodajan bolivijski roman vseh časovter velja za najboljši bolivijski kriminalni roman. Jaz bi ga bolj kot za kriminalni opredelila kot družbeni roman. Izvrsten vpogled v bolivijsko družbo in željo za "boljšim" življenjem v ZDA. Spremljamo obubožanega profesorja, ki si želi v ZDA k sinu in išče najenostavnejšo pot za izdajo ameriške vize. Seveda se izkaže ravno obratno. Ob tem spoznamo vso paleto "obrobnih" prebivalcev La Paza in njihovega življenja.
Odličen, slikovit roman. Priporočam.
Default avatar

Knjiga

Ups. Prehitro pritisnila naprej. Prebrala sem še:

Carl-Johan Vallgren: Mož v senci

Spet nov skandinavski avtor in tudi ta odličen. Skandinavske kriminalke so mi res všeč.
Govori o izginotju nekega poslovneža, katerega žena za pomoč prosi njegovega starega prijatelja. Le-ta začne raziskovati izginotje in se po umoru poslovneževe žene znajde v vlogi osumljenca in preganjanega morilca. Pri skrivanju in nadaljnjem raziskovanju počasi prihaja v stik tudi s svojo preteklostjo in odkriva temačne skrivnosti bogate družine izginulega poslovneža.
Izvrstno grajena zgodba in napetost, ki se morda malo prehitro in nedorečeno konča (a tu je prostor za nadaljevanje, kajne?). In malo preveč vuduja, čeprav je kar dobro umeščen.
Default avatar

Knjiga

E. Lochart: Bili smo lažnivci

Izvrsten, pretresljiv roman. Opisuje skupino najstnikov (3 sorodniki in 1 prijatelj), ki poletja preživljajo na dedkovem otoku. Uživajo sproščene počitnice, dokler se eno dekle v petnajstem letu ne poškoduje in se ne spomni ničesar s počitnic tega leta.
Naslednje leto nje ni na otok, temveč gre z očetom na potovanje po Evropi.
Ko se sedemnajsto leto vrne, jo vsi veselo sprejmejo, vendar ne govorijo o nesreči, češ da se mora spomniti sama. Njej pa se po drobcih vrača spomin, dokler resnica z vso težo ne pride na plan.
Eden najboljših romanov, kar sem jih prebrala zadnje čase. Uspel mi je izvabiti celo solze.
Zelo mi je bil všeč tudi stil pisanja in opis glavnih junakov.
Zelo priporočam tako mladim kot starejšim.