Forum.Over.Net

Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

Junija beremo

Default avatar

Knjiga

Žal mi je, da tale forum zamira, predvsem od takrat, ko so ga združili s pravopisom. Meni se zdi fajn prebrati, kaj kdo bere in njeno/njegovo mnenje o knjigah. Upam, da se vrnete stari udeleženci in pridete še novi.

No, junij sem začela z zelo lahkotno erotično tematiko, ampak je bila to bolj brca v temo.

Emma Mars:
- STRASTI V HOTELU, SOBA 101
- STRASTI V HOTELU, SOBA 102
- STRASTI V HOTELU, SOBA 103


Najprej mi ni jasno, zakaj je trenutno takšna obsesija s trilogijami. Če bi bilo vse povedano v eni knjigi, bi bilo ravno dovolj pa še to v zmanjšanem obsegu.
Skratka, razvlečena, nedodelana in za lase privlečena zgodba, neprepričljivi liki in situacije, zelo boren jezik ter veliko slovničnih napak. Tudi prevod ni ravno ne vem kaj. Začetek zgodbe je prav amaterski, še najboljši je konec oz. 3. del. Neskončno opisovanje seksa na tisoč in en način (pa vendar vedno enako) pa sem na koncu kar preskakovala, kajti tudi to je bilo dolgočasno branje.
Zgodba govori o spremljevalki Annabelle, ki preko svoje dejavnosti spozna medijskega mogotca Davida in se z njim skoraj poroči. Če se vmes ne bi vmešal njegov brat in jo zapeljal. Z njim odkriva neslutene strasti pa tudi nezdravo tekmovalnost med bratoma in temne skrivnosti njune družine.
V opisu knjige je omenjeno, da je to "pripoved, podprta s francoskim šarmom, umetnostjo in zgodovino", česar pa jaz res nisem zaznala. Vse, kar je v tej smeri omenjenega, je le ponesrečen poskus, da bi bil romanom dvignili nivo. Žal .
Default avatar

cistim knjizne police

Jaz sem pa junij začela s čiščenjem mojih polic. En kup knjig, ki samo čakajo, da jih končno preberem.
Prva knjiga: Liane Moriarty- Husband's Secret: varjanta Razočaranih gospodinj v Avstraliji. Lahkotno in napeto branje. Zgodba sledi večim likom, ki so med sabo povezani. Kako in zakaj? Z vsako stranjo se več zve. Vse se je pa začelo z Berlinskim zidom.

Trenutno sem pa prah obrisala z moje prve in edine Jo Nesbo knjige - The Bat. Sem šele na prvih straneh, ampak se mi dopade stil pisanja in pa trčenje 2 kultur.
Default avatar

Knjiga

Me veseli, da si posegla po Nosbeju. Meni je zakon. Prebrala sem vse. Komaj čakam, da izda kaj novega.

Sicer pa sem jaz nadalljevala junijsko branje s kriminalkami oz. trilerji.

Shari Lapena: Par iz sosednje hiše

Paru ugrabijo dojenčka iz njune hiše, medtem ko sta pri sosedih na večerji. Zgodba se seveda odvija v iskanju ugrabitelja in na dan pridejo marsikatere skrivnosti. Nič ni tako lepo kot se zdi.
Kar v redu branje, čeprav dokaj enostavno in predvidljivo.

B. A. Paris: Za zaprtimi vrati

Popoln par in popoln zakon je le fasada za popolno laž in nepojmljivo grozo. Zelo napeto branje, pri katerem ne moreš verjeti, da je kaj takega sploh mogoče. Katarzičen konec.
Zelo dobro.

Sebastian Fitzek: Lomilec duš

Pozna se, da je Fitzek že izkušen avtor, pripovedno in jezikovno je roman veliko boljši kot prejšnja dva.
Zgodba se začne s psihološkim eksperimentom, ki odkriva zgodbo o duševno zlomljenih žrtvah lomilca duš kot poimenujejo storilca. Pademo v dogajanje v neki psihiatrični kliniki, kjer se pravzaprav vse začne in konča.
Zelo dobro grajena zgodba in stopnjevanje napetosti. Vredno branja.
Default avatar

Knjiga

Tiskarski škrat: Nesbø, seveda.
Default avatar

cistim knjizne police

Me veseli, da nisem edina, ki se je zakopala v kriminalke. Ne vem, zakaj se mi tako berejo poleti.
Ja Nesbo, mi je pa res sameval, pa sem rekla, bom pa začela brat.... Čist not padla.
Bom malo bolj spremljala tole temo, da dobim par idej, pa mende bom še kaj prebrala vmes :)
Default avatar

Knjiga

Prebrana še 2 skandinavska (politična) trilerja. Oba odlična. Skandinavci so mi res všeč.

Joakim Zander: Plavalec

Vse se začne 33 let nazaj, ko ameriški tajni agent v Siriji z otrokom preživi bombni napad, v katerem pa umre njegovo švedsko dekle. Dojenčka pusti na švedski ambasadi in nato mine 33 let. On vmes opravlja svoje delo, a ne more pozabiti.
Na Švedskem Mahmud, doktorski študent raziskuje vojno dogajanje na Bližnjem vzhodu in se seveda zaplete v skrivne operacije CIE. Poveže se s svojim bivšim dekletom Klaro, ki je zdaj zaposlena v evropskem parlamentu Bruslju. Mahmud ne preživi, Klara pa pa pade v vrtinec skrivnih operacij, skrivnih družb in lobiranja.
Na koncu je ogroženo tako njeno kot življenje njenih bližnjih. Ji oče lahko pomaga?

Odlično in napeto za vse ljubitelje trilerjev in političnih zarot.

Joakim Zander: Brat

Pravzaprav samostojni roman, a je nadaljevanje prvega, saj se v njem spet prekrižajo poti Klare in nekaterih likov iz prvega romana.
Sicer pa je to zgodba o islamskem ektremizmu in naraščanju le-tega v Stocholmu. Kako pobegniti iz tega, če niti v ozadju spet vlečejo tajne združbe, povezane s politiko. Kako pokvarjeno so same za svoje interese radikalizirale nekaj mladih, ki sploh niso imeli pojma, da jih vlečejo za nos. In kako so za svoje interese pripravljene iti preko trupel.
Zgodbo spremljamo skozi oči brata in sestre po poreklu z Bližnjega vzhoda, ki se v nekem trenutku skupaj s Klaro znajdeta na isti strani. Izredno sta navezana drug na drugega, kar na koncu pravzaprav pomeni njuno rešitev.

Še boljše branje od prvega romana. Izredno tankočutno napisano.

Moderatorji

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture
Nataša P
mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine
Gordana Rodinger