Forum.Over.Net

Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

Dvigalo - Erik Sancin

Default avatar

anja K

Rada si izposojam knjige s police 'Novosti'. No, že platnica 'Dvigala' mi je takoj padla v oči. DNK-vijačnica v objemu nazobčanega industrijskega koleščka. Na zadnji strani piše, da gre za znanstveno-fantastiko. Avtor, Erik Sancin, je Primorec, pred leti je neki drugi njegov roman objavila Cankarjeva založba.
Ojej, nisem ravno fenica ZF-ja, a že ker je novost – in to slovenska – si jo izposodim. Pa četudi samo zaradi fletne platnice.
Zajetna bukva, 400+ strani, toda zelo prijetno presenečenje. Zgodba teče, bilo mi je težko jo odložiti do naslednjega dne, pa četudi gre za žanr, ki mi ne sede pretirano. Živo pripovedovanje, ki pritegne bralca, bogat jezik, skoraj stalna napetost, katero avtor ob pravih trenutkih dobro sprošča s trenutki spokoja in pravšnjo mero ironije in sarkazma. Kopica orožja, streljanja in eksplozij. Zemlja je uničena in zastrupljena, a človeška vrsta vztraja – in ponovno zaživi, dokler je ne napade grozen, odvraten sovražnik, ki ljudem 'krade' organe in ruši njihova prebivališča. Junak romana, mladenič Emper, izgubi svojo ljubljeno Tarixo in po napetem poizvedovanju se z drugimi tremi znanci/prijatelji/borci odpravi v srce sovražnikova ozemlja, kjer bo poleg groznega sovražnika (res je nagravžen!!) moral obračunati še preteklostjo človeške vrste (če mal pomislim na dogajanje v Sloveniji je ta neslavna preteklost naša sedanjost).
Menim, da gre bolj za moško čtivo (pištole, mitraljezi, eksplozije, roboti…), skoraj neki holivudski film, oz. kako se zaljubiti v žanr, ki sem ga brala nič ali zelo malo. Knjigo sem potem dala svojemu dvajsetletniku, ki nerad bere, a bil je naravnost navdušen in je požrl 400 strani v treh dneh!!! In mojega sina je težko navdušiti za knjige, tako da se zahvaljujem avtorju, da mu je uspelo navdušiti mojega sina – in me prepričal, da odprem tole temo.
Default avatar

marlica

Ko sem šla v knjižnico po knjige za dopustniško branje, me je mož prosil da vzamem še kaj znanstvene fantastike zanj, pa sem mu vzela tole Dvigalo. Se strinjam s predhodnico, platnica je ful dobra. Bil je zelo zadovoljen, rekel je, da je knjiga v stilu kakega filma od Švarcnegerja in da je zgodba kul.
Default avatar

mASTER

Uh, res mačo zadeva. Dinamično in na trenutke zelo prepričljivo, morda včasih pogrešam intenzivnejšo karakterizacijo glavnih likov, predvsem Emperja. Lepo berljivo...
Default avatar

Takeshi

Old school znanstvenofantastični roman poln akcije in dramatičnih preobratov. Vsekakor odlična izbira za poletno branje. Avtor ima očiten talent za opisovanje lokacij, atmosfere in akcijskih prizorov. Nestrpno pričakujem njegov naslednji roman, morda celo nadaljevanje Dvigala. Toplo priporočam vsem ljubiteljem akcije in znanstvene fantastike!
Default avatar

Conan

Nepredvidljiva zgodba, izvirni protagonisti, dobro izbrane lokacije in presenetljiv zaključek. Nujno priporočam roman Dvigalo vsem, ne samo navdušencem ZF literature. Čestitke avtorju, samo tako naprej!
Default avatar

ZF fan

Roman sem zasledil na portalu za znanstveno fantastiko in kot privrženec ZF sem si ga izposodil za praznično branje. Gre za pogumno samozaložbo, avtor je precej nepoznan četudi je že objavil na Cankarjevi z. pred >10 leti.
Pripoved je dobra, fajn namazana in teče, ni nekega pretiranega dolgovezenja, predhodniki imajo prav, je ful filmsko vzdušje in sem užival v branju. Posrečena izbira prvoosebnega pripovedovanja, mene je močno potegnilo v dogajanje. Je zelo dosti akcije, kar je prava redkost za slovensko književnost.
Avtor je dobro poskrbel za grafični izgled, platnica dobra, kvalitetna trda vezava kao Dan Brown (res me zanima koliko ga je stalo!!!), knjiga je namreč svinjsko draga (29 eur), ampak glede na stanje v SLO založništvu ima tip moje polno razumevanje - sej zato mamo knjižnice.
Se vidi, da je samozaložba, nalštel sem kakih 30 tiskarskih/tipkarskih škratov kar bi katerikoli lektor na x založbi zlahka odpravil. Me ne čudi, da je roman izšel v samozaložbi, slovenska književnost ne mara akcije in streljanja in pozitivne oziroma optimistične nastrojenosti :(
Na zadnji platnici med drugim piše, da je stvar prevedena v italijanščino, prečekiral sem na www in v Italiji gre romanu bistveno bolje, kjer je dobil nekaj dobrih recenzij na književnih portalih (tako pravi google translate).
Dvigalu dam oceno 4 na 5, zaradi dobre in tekoče zgodbe in za slovensko leposlovje izstopajočo posebnost. Brez tiskarskih škratov bi dobil petico, je pa dober balzam za slovensko ZF sceno.
za Bla22: ste tipičen primer slovenske škodoželjnosti. Namest da bi prebrali in ocenili sam pljuvate!!
Default avatar

Razzy

Copy/paste mnenja, ki sem ga postal na drugem forumu:

Znanstvene fantastike sem ogromno prebral in Dvigalo je dobra roba. Končno imamo tudi Slovenci akcijsko streljačino, v kateri mutiranci in degeneriki padajo pod rafali težkih strojnic, v kateri je zrak strupen in edino upanje proti tehnološkim dovršenim spačkom predstavlja neeksplodirana jedrska konica izpred 4000 in več let, ko je atomska kataklizma popolnoma opustošila Zemljo. Upam si reči, da gre za nov mejnik v slovenski literaturi - bolj zaradi stila kot kaj drugega. Tip je očitno videl kopico filmov, hollywoodska akcija, napetost in preobrati v Dvigalu nas postavljajo ob bok anglosaksonske ZF. Res pa je, da taka literatura v Sloveniji ni cenjena oz. kar konkretno ignorirana... streljanje, eksplozije, madafakerski roboti ki trgajo ljudi na pol itd...

ČRNA PIKA: zatipki. Sam sem jih naštel sedemnajst. Delno opravičuje dejstvo, da gre za samozaložbo - 100% brez lektorja.

Svetujem jo vsem ljubiteljem akcije, znanstvene fantastike, distopije, vojnih in pustolovskih romanov in zdrave politične nekorektnosti!!!
Default avatar

Oskar

Prijetna popestritev in sveža novost slovenske znanstvene fantastike. Dobro zgrajena zgodba, hibrid med Lemovo razsodnostjo in akcijo Toma Clancyja in Michaela Crichtona. Zakaj pa ga ni objavila kaka založba? Roman je boljši od kateregakoli slovenskega zamorjenega pisanja.
Default avatar

maat

Presenetljivo, da dobri so dobri in slabi ostajajo slabi, kar predstavlja prednost in avtor ne dolgovezi s pretiranimi in umetnimi komplikacijami. Iskreno, brutalno, učinkovito. Prebral v dveh dneh 400 strani. Akcija vleče kot tovorni vlak, prvoosebno pripovedovanje te drži stalno v dvomu, če bo junakom uspelo ali ne. To niso klasični neuničljivi junaki, ampak so polni dvomov in poznajo strah, kar jih naredi kredibilne in človeške. Prava akcijska redkost za izvirno slovensko leposlovje. Odlično tudi za najstnike. Priporočam.

Moderatorji

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture
Nataša P
mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine
Gordana Rodinger