Forum.Over.Net

Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

Mesto bere

Default avatar

Bralkaaa

Kakšen se vam zdi izbor knjig za mesto bere?

Jaz res ne razumem zakaj dajejo tako depresivne knjige v branje. Tudi med tematikami ne morem nabrati skupaj 5 knjig, ki bi jih lahko prebrala. Ne vem kdo med vsemi knjigami izbere takšne. Rada bi sodelovala, ker sem navdušena bralka, vendar na takšne vsebine ne morem. Random primera povzetka dveh od knjig iz seznama:

Roman pripoveduje zgodbo štirih žensk v tokijskem predmestju. Vse štiri ženske živijo revno in težko življenje. Ena izmed teh štirih žensk, Jajoi, je stara 34 let in je mati dveh sinov. Z možem živita odtujeno življenje, brez ljubezni. Zasvojen je z igrami na srečo in s popivanjem. Jajoi nekega dne prekipi, ko ji mož mirno pove, da je zapravil vse prihranke, ki sta jih skupaj privarčevala. Jajoi ga zaradi tega zadavi. Ostale tri ženske, ki sočustvujejo z njo in jo razumejo, ji pomagajo razkosati telo mrtvega moža. Truplo skupaj razrežejo, ga zapakirajo v majhne vrečke in odvržejo po mnogih smetnjakih v predmestju Tokia. Kljub skrbno načrtovani akciji, pride ena vrečka v roke policiji.

Drugi povzetek ene izmed knjig iz seznama:

Šunsuke je eden od najbolj spoštovanih avtorjev na Japonskem. Med počitkom v ekskluzivnem japonskem letovišču sreča Juičija, zelo lepega mladega fanta, ki je v razmerju z dobro situirano mlado žensko. Juiči nedolžno zaupa pisatelju, da ne čuti resnične telesne želje do svoje ženske ali za katero koli drugo žensko, ker je homoseksualec. Šunšuke Juičiju svetuje, naj stopi v zakonsko zvezo in pridobi finančno varnost. Hkrati pa naj ne izpusti možnosti za eksperimentiranje s čustvi drugih. Šunsuke sili Juičija v zveze s svojimi nekdanjimi ljubicami, ker sam ni imel sreče z ženskami. Na ta način bi se jim maščeval preko Juičija. Zavedal se je, da se Juičijevi lepoti ne bodo mogle upreti, razmerja pa bi bila zaradi Juičijeve homoseksualnosti nevzdržna.

Ne razumem zakaj takšne teme.
Default avatar

kr ena_a

Pozdravljam tvoj zdrav občutek za branje. Meni osebno ta dva povzetka povzročata slabost v želodcu in prostovoljno se ne bi lotila branja tovrstnih knjig.

Za izboljšanje počutja priporočam:

"Skrivni dnevnik Hendrika Groena" (obe knjigi).

Moderatorji

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture
Nataša P
mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine
Gordana Rodinger