Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

Aktualizacija cankarjevih del

Default avatar
Pozdravljeni!

Zanima me kakšno imate mnenje o tem, če so Cankarjeva dela danes še aktualna?

Ter če je danes Cankar sploh še potreben za branje.
Default avatar
Ti pa veliko bereš, ane?!
Default avatar
Takrat, ko mi čas dopušča. Ponavadi bolj tujo literaturo kot pa slovensko.

Prebral sem hkapca Jerneja - s to knjgo se da povezati nekaj vzporednic. Npr. da tudi danes niso za vse pravice oz. Zakoni enaki, da mnogi nimajo osnovnih pravic...

Ter prebral sem še kralja na betajnovi ter ga primerjal z današnjim tajkunom.

Ostala njegova dela pa težko primerjam...
Default avatar
Aktualizacija- cankarja je napisal/a:
Prebrala sem večino njegovih del še enkrat kot odrasla. Osebno mislim, da so njegova dela škodljiva za slovenstvo, ker nas kritično uvršča v okvir hlapcev in hlapčevstva. Gledam američane, ki se hvalijo in poveličujejo, pa saj niso tako dobri, ampak dajejo si od štarta naprej občutek večrednosti. Pri nas pa še zmeraj drilajo te hlapce, no..... ja kaj pa bomo drugega, če nam že od šole naprej vcepljajo, kakšni hlapčevski kljukci smo. Njegovo pisanje je bilo namenjeno ozkemu krogu intelektualnih ljudi, ki so branje razumeli tudi kot pamflet na obstoječi sistem. Danes ga drilajo kot največjega slovenskega pisatelja, ker nas je poistovetil s hlapčevstvom.... Ne rabimo, celo prepovedat bi ga bilo treba.
Default avatar
Ja delono se že strinjam. Nesmemo pa pozabiti, da je Cankar realno opisoval življenje Slovenca v tistem času. Torej ni kriv Cankar, temveč naš izobraževalni sistem, ki že vrsto let skrbi, da beremo njegovo literaturo??
Default avatar
Eden izmed boljših, kaj pa danes? So Cankarjeva dela sploh še važna za branje??? Zakaj?
Default avatar
Cankarjeva dela so aktualna bolj kot kdajkoli prej. Vendar ga mora brati zrel in odrasel človek. Problem je v tem, da so se njegova dela, ki so vsa po vrsti zelo težka, dajala brati otrokom in se je zaradi tega marsikomu zameril ali pa ga ne razume.

Seveda Cankar ni poveličeval hlapčevstva, bil je eden redkih literatov, ki je bil kritičen do hlapčevske mentalitete in ki je sploh zaznal njen problem. Bil je eden redkih, ki je v tistem obdobju v svojih delih problematiziral spolno zlorabo otroka.

Imel je nerazrešen odnos z materjo, ampak bil je verjetno edini, ki je bil ta odnos sploh sposoben opisati.

Cankar je s svojimi temami preprosto večen, tako kot vsi veliki umetniki.
Default avatar
Prepovedali bi Cankarja? Ufff, vi ste pa pravi biser! Lepo, da smo našli krivca za (vašo/našo?) hlapčevsko miselnost. Kdo bi si mislil, da je stvar tako enostavna. Cankarja na grmado in Slovenci bomo v dnevu ali dveh rešili vse probleme, ki jih imamo. Res je, ne rabimo Cankarja, imamo vas, čistega genija.
Šalo na stran. Cankar je den največjih mojstrov slovenskega jezika, pravi besedni virtuoz. In Cankar je bil v svojem času tudi eden najnaprednejših Slovencev, ki si je prizadeval ravno za to, da bi bili Slovenci ponosni, pokončni ljudje s hrbtenico, ki bi sami odločali o svoji usodi. Zato se je po robu postavljal vsem, ki so želeli nasprotno, preziral pa je tudi vse slabiče in vetrogončiče. Da, tudi takrat so ga želeli izbrisati, prepovedati, utišati, zaradi svojega političnega prepričanja in aktivizma je bil tudi umorjenen, na srečo pa je Slovencem zapustil svojo neprecenljivo dediščino, ki nas tudi danes nagovarja in nam postavlja zrcalo, v katerem res ne vidimo samo lepih stvari, a tako kot si mora alkoholik priznati, da ima težave, če jih želi rešiti, tako si moramo tudi mi priznati lastne šibke točke, če želimo postati močni.
Cankar je bil največji nasprotnik hlapčevske mentalitete in se je aktivno boril proti njej. V nasprotju s tistimi, ki na tem forumu težave rešujete s pljuvanjem po njem in zaničevanjem njegovega dela, je vedel, da se bo mentaliteta naroda spremenila samo s spremembo razmišljanja v glavah vsakega izmed nas in to spremembo je želel doseči tudi s pisanjem literature, ki ni vesela, lahka, sproščujoča, ampak je pikra, kritična, kruta in za marsikoga, ki se v njej prepozna, tudi nezaslišano provokativna.
Default avatar
Vsak človek ima tako negativne kot pozitivne plati. Vendar sem dobil občutek da nam v šolah govorijo preveč ravno od negativnega cankarja!

Zanima me katera njegova besedila bi lahko aktaliziral?
Default avatar
Umetnik je napisal/a:
Cankarjeva dela, kot sem napisala že v prvem odgovoru, so (bila) namenjena ozkemu krogu intelektualcev, ki so ga znali brati kot je pisal. Za širše tupenje v šolah pa je povsem neprimeren. Če otroku znova in znova ponavljaš, da je neumen, bo v to sčasoma začel verjeti. Če naordu znova in znova dopoveduješ, da je Slovenec bil in bo hlapec, narod temu verjame in vzame globoko pod kožo. Potrebujemo avtorje, ki bodo poveličevali našo lepo domovino, ki nas bodo poveličevali kot narod, ki bodo poveličevali moč pozitivnega uma. Slovenci smo, kamorkoli po svetu se obrneš, preveč hlapčevski, dosti premalo samozavestni in smo pripravljeni požreti ves drek, ki nam ga vsilijo. Zato še enkrat, moje mnenje je, da bi Cankarja v šolah morali prepovedati. Omenjalo bi se ga sicer lahko za zgodovinsko pomembnega pisatelja, ki je v določenem obdobju v preteklosti, v času neke globoke cenzure, moral pisati kot je, zastrto resnico, sicer bi ga zaprli. Kdor je rabil razumet, je razumel, ostali so bili zvečine ne ali polpismeni, tako da so njegova dela brali res peščica intelektualcev. Ne samo nepotrebno, škodljivo je seciranje njegovih del do ponatankosti v otroških umih, ki si že tako zgodaj odnesejo vtis hlapčevstva. Vprašajte otroke, kdo je Cankar. Vsak bo izstrelil Hlapci. Ponavljajte si mantro Hlapci smo, hlapci smo, hlapci smo,.... samo en dan, pa boste verjeli, da smo res! Kaj pa to naredi otroškemu umu!? Ja, prepovedat!
Default avatar
beri še enkrat je napisal/a:
Vam bi morali prepovedati, da pišete neumnosti in se smešite z lovljenjem v lastne zanke. Držite se doktor romanov, Cankar in podobni niso za vas.
Default avatar
beri še enkrat je napisal/a:
Veš kaj, če nekdo, ki ima končano srednjo šolo, ni sposoben razumeti ironije , je pa to malo žalostno.
Default avatar
Moje začetno vprašanje sploh ni bilo kakšen je vam Cankar. Vendar aktualizacija njegovih del...
Default avatar
V kakšnem smislu aktualen? Je treba bolj natančno vprašat.

Aktualen seveda je, saj je pomemben literat, vrhunski pisatelj.

Se pa strinjam, da je popolnoma zgrešeno, da se ga daje v branje otrokom. Učitelji, pedagogi, vsi, ki ustvarjajo izobraževalni program, bi morali upoštevati stopnjo čustvenega razvoja otroka, žal tega ne delajo ali pa vsaj tega niso delali v mojem času. Mi smo imeli čustveno nezrele pedagoge, ki niso bili sposobni literaturo na pravi način približati mlademu človeku. Upam, da je zdaj kaj boljše, ampak kdo bi vedel...
Default avatar
17- in 18-letniki so za vas otroci? Osnovnošolci (pa še to le devetošolci) berejo le črtico Bobi ter (če se učitelj tako odloči) še kakšno njegovo črtico oz. zbirko črtic (domače branje). In ne, osnovnošolci z razumevanjem teh del nimajo težav.
Default avatar
Aktualizacija- cankarja je napisal/a:
Kaj če bi v roke vzel njegova ZD, jih prebral, uporabil možgane in domačo nalogo napisal sam. Cankarjev opus je namreč precej obsežen in instant odgovora na tvoje vprašanje ni.
Default avatar
beri še enkrat je napisal/a:
Koliko boljših pisateljev obstaja : Kersnik, Jurčič, Tavčar, da ne omenjam Miška Kranjca!
Default avatar
general Glanzkopf je napisal/a:
Veš kaj, če nekdo, ki živi v današnjem svetu, polnem dejanskega hlapčevanja, pohujšanj in kronično "trpečih" monovskih mater potrebuje še Cankarja, da nas do konca zahodi, potem ja, potem se dajmo igrat z njegovo "ironijo", kot imenuješ njegova dela! Cankar je bil velik literat, napreden za tisti čas, v današnjem času, popolnoma demoraliziranem pa potrebujemo junaških napevov in vsebin, ki bodo v nas povzdigovali ponos, ne pa nas z sklonjenimi glavami tiščalo goltat prah z vrhniškega klanca! Cankar bi moral biti avtor za tiste, ki si to želijo, ne da so s čisto prisilo razvrednotili njegovo sporočilnost, predvsem pa ciljno publiko, ki jo je nagovarjal. In za nameček imamo še pijansko napitnico za himno ter komemoracije na Trgu republike ob Dnevu osamosvojitve! Sicer pa normalno, ja, ker česa smo se mi osvobodili? Saga revščine in hlapčevstva se povzdiguje kot vodilna karakterna značilnost naroda. Ja, dajmo se napit od muk in trpljenja! In tega je potrebno učiti že otroke.
S tem se umikam iz teme, kjer ste se slepo oprijeli večletnega enoumnega vcepljanja v času, ko še niste bili sposobni lastnega kritičnega razmišljanja! Zato še dandanes, niti kot odrasli ne vidite čisto nič drugače in vam je Cankar še kar naš najpomembnejši literat! Ja, hlapci šolskega sistema!
Tole spodaj, dragi moj, tole pa vcepljajo pametni narodi v svoj podmladek, ne hlapčevstva! Če je pri amerih vse živo narobe, ponosa na narodnost in na državo jim pa ne manjka! Ponosa ne manjka ne Hrvatom, ne Srbom, ne Avstrijcem, Italijanom itak ne, glej ga zlomka, tudi Romunom ne, samo Slovenci se celo po družbenih omrežjih javno izrekajo, da jih je sram slovenstva! Ker ga ne gojimo, ker ga uničujemo, od šole naprej! Hlapci....
"We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable rights, that among these are life, liberty, and the pursuit of happiness. That to secure these rights, Governments are instituted among men, deriving their just powers from the consent of the governed."
Default avatar
beri še enkrat je napisal/a:
K hlapčevanju, revščini, zatiranju sodi, upravičeno, tudi najvišja stopnja samomorilnosti v Evropi! Res, dajmo še nazdravit s himno za absolutno zmago!

Moderatorji

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture
Nataša P
mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine
Gordana Rodinger