Otroško in mladinsko zobozdravstvo

Odgovarjajo: Teja Jeras, dr. dent. med.

Soda bikarbona

Default avatar
Spoštovana ga. Erpič!

Stara sem 28 let, nekadilka. Zobe si umivam redno 3x dnevno, vendar imam kljub temu sicer zdrave, vendar rumene zobe.

Ali je možno s kakšno naravno metodo zobe pobeliti?

Nekje sem slišala da soda bikarbona za kuhinjsko uporabo zobe pobeli in so po nekaj mesečni uporabi (1x dnevno ščetkanje s sodo) vidno bolj beli. Ali je soda res neškodljiva za zobno sklenino, ali pa si bom s tem sklenino uničila.

Za vaš cenjeni odgovor vam bom zelo hvaležna!
Default avatar
Spoštovana Huda Mravljica,

če so zobje zdravi, potem bodite srečni in se ne obremenjujte z vsiljeno barvo reklamne industrije. Rumenkasto barvo dajejo zobem mminerali, ki sestavljajo trda zobna tkiva in več kot je mineralov, bolj rumenkasti so zobje. Večina belih zob je že v osnovi bolj krhkih in se bolj krušijo.
Jaz vam odsvetujem beljenje s čimerkoli (zobne paste, premazi,...), ker menim, da vsi dosedaj uporabljani postopki sklenino poškodujejo in jo s tem nepopravljivo okvarijo.
Alenka Šenk Erpič, dr.dent.med., specialistka otroškega in preventivnega zobozdravstva
Default avatar
Spoštovani,

kaj ne vsebuje zobna pasta Parodontax (mogoče poznate, naj bi bila proti vnetju dlesni ipd.) tudi sode bikarbone?

Moje mnenje pa je, da soda bikarbona (=Parodontax zobna krema) res zelo dobro očisti zobe (v primeru zobnih oblog so potem resnično bolj beli), vendar pa imam občutek, da zobje potem postanejo malo bolj občutljivi ...

LP, Nika.
Default avatar
Spoštovana nika,

glejte, eno je neka snov kot dodatek v zobni pasti, ki je zagotovo v preverjeni količini, drugo pa je soda bikarbona v modri posodici, ki jo odmerimo takole "čez palec". Sama nisem pristaš kakršnihkoli eksperimentov, še posebej ne, če govorimo o "neobnovljivih" delih telesa (kamor sodi tudi sklenina) - barvanje las se mi ne zdi tako problematično, ker tudi če le-ti izpadejo, kmalu zrastejo novi:).
Sicer pa je vsak gospodar svojega telesa in lahko z njim počne kar ga je volja.
Alenka Šenk Erpič, dr.dent.med., specialistka otroškega in preventivnega zobozdravstva
Default avatar
Sama uporabljam sodo bikarbono za beljenje zob in morem rečt, da se mi izredno "obnese". Že po prvem ščetkanju sem imela bolj bele zobe. Sodo za beljenje zob je uporabljal tudi moj dedek in ni imel nikakršnih težav z zobmi(so svojega 70. leta ni dobil zobne proteze).
Sicer pa je edina stvar, na katero je treba paziti je, da si ne ščetkaš dlesni, saj zna kasneje kar precej pečt. Zato si vzemi čas in lepo poščetkaj zobe 1x na dan recimo 2 tedna in razlika bo več kot preveč očitna.


Srečno!

Moderatorji

Teja Jeras , dr. dent. med.
TejaJeras