Med.Over.Net

ARHIV - zdravstvo

Spoštovani, ta forum je zaprt za pisanje in je namenjen samo branju tematik s področja zdravstva. Tukaj lahko poiščete nasvet, v že odgovorjenih vprašanjih. V primeru, da bi želeli postaviti novo vprašanje, prosimo, da izberete področje, ki vas najbolj zanima in menite, da je najbolj primereno za vaše vprašanje.
Hvala za razumevanje.
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=467

Pozabljivi oče

Default avatar

Anej

Pozdravljeni.
Pri 72 letnem očetu v zadnjem času opažam znake večje pozabljivosti in raztresenosti. Sicer normalno opravlja dnevne aktivnosti, hodi v trgovino, brez opaznih težav vozi avto na krajše in tudi srednje dolge relacije, vendar zadnje čase opažam, da je zelo raztresen in pozabljiv. Tako pozabi, da je on sam v stanovanju prestavil kakšen predmet in trdi, da tega ni storil (čeprav je kdo videl, da je to storil on), pomeša ali se ne more spomniti datumov rojstva bližnjih sorodnikov, včasih težje sledi vsebini pogovorov in podobno. Sicer na koncu običajno sam ugotovi, za kaj gre v pogovoru, vendar občasno prvi hip ne razume natanko, za kaj gre. Včasih v zvezi s pogovorom zastavi tudi kakšno nelogično vprašanje, kar kaže na to, da česa ni pravilno razumel. Zanima me, ali so to znaki demence? Bi bilo očeta smiselno napotiti k zdravniku?
Hvala za morebiten odgovor in lep pozdrav.
Anej
Default avatar

martin_rakusa

Spostovani Anej,

kakor ste opisali oceta, bi lahko slo za znake demence. Dobro bi bilo, ce bi ga videl vsaj osebni zdravnik, ki bo presodil kako naprej.

Lep pozdrav.
Default avatar

jelka75

Gospod Anej! Sama imam 70-letnega očeta,ki je bil pre 3 leti poskočen, hiter, brez zapiskov za dnevne obveznosti.Najprej je začel rohneti na družino, da smo za njegovo pozablivost in počasnost krivi mi, nato pa, da on ni star.V svoji stroki (soc.delu) so mi pred 12 leti na študiju v Angliji in sedaj v Sloveniji psihiatri, psihologi potrdili, da je vse več oblik demence in sama menim, da ljudje se takoj ob normalni in običajni sklerozi, ki je sestavni del staranja in stari ljudje z njo normalno živijo, ustrašijo,da je to demenca.Ali so vaši stari starši imeli podobne reakcije in je bilo takrat to nekaj vsakdanjega, zato opazujte očeta in se v spominu spomnite svojih dedkov in babic oziroma spremljajte ljudi njegovega letnika.Če bo njihovo obnašanje podobno,je to zgolj starost, ki jo ima moj oče in njegovi sorodniki, prijatelji generacije !940-1950.Z očetom se pogovarjata o skupni mladosti, kot se jaz s svojim.
Gaja, tel: 031-318-754
Default avatar

lahales

Priporočal bi da v prehrano dodaš dovol vitamina-B, omege 3 in kalci-magnezi. To so stvari ki telesu pomagajo da funkcije v možganih (sinapse) ne odmirajo hitrek kot se tvorijo nove.
V kolikor želite še več nasvetov mi lahko pišete bom zelo vesel.
[email protected]

Lep pozdrav.
ALEŠ L.