Med.Over.Net

Demenca

Kako pomagati osebi z demenco takrat, ko se vede neobičajno, neprimerno, zmedeno in neobvladano? Kako jo varovati, jo razumeti, je ne prizadeti, jo zaposliti, se izogniti konfliktom? Kako se osebno spopasti in rasti ob izkušnji, kako osveščati in ozaveščati lastna čustva, postopno spreminjati prepričanja, da naše odnose ne spremljajo le stiske, temveč občutek naklonjenosti in hvaležnosti, da smo še vedno skupaj. Delite in izmenjajte izkušnje z drugimi.

Pozabljivi oče

Default avatar

Anej

Pozdravljeni.
Pri 72 letnem očetu v zadnjem času opažam znake večje pozabljivosti in raztresenosti. Sicer normalno opravlja dnevne aktivnosti, hodi v trgovino, brez opaznih težav vozi avto na krajše in tudi srednje dolge relacije, vendar zadnje čase opažam, da je zelo raztresen in pozabljiv. Tako pozabi, da je on sam v stanovanju prestavil kakšen predmet in trdi, da tega ni storil (čeprav je kdo videl, da je to storil on), pomeša ali se ne more spomniti datumov rojstva bližnjih sorodnikov, včasih težje sledi vsebini pogovorov in podobno. Sicer na koncu običajno sam ugotovi, za kaj gre v pogovoru, vendar občasno prvi hip ne razume natanko, za kaj gre. Včasih v zvezi s pogovorom zastavi tudi kakšno nelogično vprašanje, kar kaže na to, da česa ni pravilno razumel. Zanima me, ali so to znaki demence? Bi bilo očeta smiselno napotiti k zdravniku?
Hvala za morebiten odgovor in lep pozdrav.
Anej
Default avatar

martin_rakusa

Spostovani Anej,

kakor ste opisali oceta, bi lahko slo za znake demence. Dobro bi bilo, ce bi ga videl vsaj osebni zdravnik, ki bo presodil kako naprej.

Lep pozdrav.