Med.Over.Net

ARHIV - zdravstvo

Spoštovani, ta forum je zaprt za pisanje in je namenjen samo branju tematik s področja zdravstva. Tukaj lahko poiščete nasvet, v že odgovorjenih vprašanjih. V primeru, da bi želeli postaviti novo vprašanje, prosimo, da izberete področje, ki vas najbolj zanima in menite, da je najbolj primereno za vaše vprašanje.
Hvala za razumevanje.
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=467

Demenca ali samo raztresenost

Default avatar

maya61

Sem v sedemdesetem letu. Pred dobrim letom sem se začela za zabavo učiti španščine (nemščina je skoraj moj drugi materni jezik, dokaj dobro znam tudi angleško, iz mladosti mi je ostalo še znanje srbohrvaščine - za silo berem tudi cirilico - in nekaj šolske francoščine). Poleg tega se poskušam s pomočjo interneta predvsem učiti. Seveda se mi zgodi, da kdaj kakšno besedo pozabim oziroma vem nemški ali angleški izraz, pa ne najdem takoj ustrezne slovenske besede. Prav tako moram pri reševanju križank malo bolj pomisliti, vendar so možgani še vedno hitrejši od prstov. Imam blago legastenijo, vendar me ne moti preveč. Problem pa nastaja pri rutinskih dnevnih opravilih, kjer često kaj pozabim ali pospravim na napačno mesto. Tudi tu so obdobja, teden ali več tednov gre vse normalno, potem pa nekaj dni pozabljam najbolj preproste stvari in včasih tudi ne najdem pravih besed (na primer namesto jušne kroglice rečem jogi kocke). Opazila sem, da se mi to dogaja, kadar imam hipoglikemijo. Nisem diabetik, toda občasne napade hipoglikemije in obdobja z malo nižjim krvnim sladkorjem imam že desetletja. Malo mi je spomin nagajal tudi že prej v takih obdobjih, vendar je sedaj že malo kritično. Ali lahko hipoglikemija povzroča demenci podobne znake. In še nekaj, kadar sem v časovni stiski, me te težave še huje pestijo. Kaj lahko sama naredim, da se bo stanje zboljšalo ali vsaj ostalo enako in kako mi lahko pomaga zdravnik?
maya61
Mina Sitar
Default avatar

martin_rakusa

Spoštovana maya61,

kot lahko razberem iz vašega maila ste zelo aktivni. Če vse to zmorete, je malo verjetno, da ste dementni. Občasne motnje spomina so vsekakor lahko povezane s pomanjkanjem sladkorja v krvi (hipoglikemija).

Vaš urnik je verjetno precej natrpan. Stres ali preobremenjenost povzročita motnje spomina. Dodatno je motena tudi pozornost in kaj hitro se lahko zgodi, da zamenjate besede. Poskusite si vzeti več časa za posamezno dejavnost in jih imeti manj v enem dnevu.

Ne vem ali ste že opravili kakšne preiskave v zvezi s hipoglikemijo. Mogoče bi bilo dobro, da bi se pogovrili z osebnim zdravnikom/zdravnico o vaših težavah in poskusili posikati vzrok.

Lep pozdrav!
cron