Med.Over.Net

ARHIV - zdravstvo

Spoštovani, ta forum je zaprt za pisanje in je namenjen samo branju tematik s področja zdravstva. Tukaj lahko poiščete nasvet, v že odgovorjenih vprašanjih. V primeru, da bi želeli postaviti novo vprašanje, prosimo, da izberete področje, ki vas najbolj zanima in menite, da je najbolj primereno za vaše vprašanje.
Hvala za razumevanje.
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=467

skrb za očeta

Default avatar

Pajki

Spoštovani,

Na vas se obračam, ker me skrbi za očeta.
Nekaj podatkov: star je 56 let, cca 15 let je nekadilec, občasno pije - kakšen dan pivo do dva čez vikend se jih nabere več.
Težava je v tem, da je zelo pozabljiv in neskoncentriran. Ko se z njim pogovarjaš imaš občutek kot, da te posluša pa hkrati gleda v prazno in polovico pogovorov in dogovorov si sploh ne zapomni. Sodeluje v pogovoru npr. ko dobimo obiske, predeluje določeno temo, ko pa se čez par dni recimo zopet nanese beseda na to temo, pa kot da ne ve nič o tem. Pred mesecem dni je stričevi ženi izrekel sožalje ob izgubi sorodnika, parkrat so se še pogovarjali na to temo, danes pa je rekel, da mu ni jasno h komu hodita stric in žena na pokopališče ...
Pred dnevi je pozabil sina (mojega brata)v službi, s katerim sta se zjutraj odpravila skupaj, domov pa je prišel sam, danes zjutraj si je skuhal kavo pred odohodom v službo in jo nepopito pustil na pultu ... Zelo težko se je z njim nekaj dogovoriti, ker hitro pozabi kaj je bilo dogovorjeno. Ve, da je nek dogovor bil vendar si ga kar nekaj po svoje interpretira .... In ko ga na to opomniš, mu ni prav.
Težko točno opišem kaj in kako, vendar je kar moteče, predvsem, ker me zelo skrbi kaj se dogaja z njim. Je pa človek, ki beži pred težavami, ne želi si jih priznati, ne teh, ne kakšnih drugih in če se le da se prepirom oziroma že pogovorom, ko bi si s kom nalil čistega vina, izogiba. Res pa je tudi, da ne naredi nič za svoje psihofizično zdravje. V službi je 8 ur, kjer dela predvsem fizično, domov pride utrujen, popoldne malo zadrema, zvečer gleda TV in to je to. Poleg tega pa je še dokaj izbirčen pri hrani in zagotovo ne dobi vsega potrebnega v telo. Brala sem Omega 3 maščobah in učinkih na celo telo, tudi psiho, da je to hrana za možgane ?
Drugače je dober po srcu, za družino, vnukinjo, bi vse naredil, vse dal vendar pa me skrbi, da se v njem ne kuha kaj resnejšega. Zelo ga skrbi za zdravje družine in če je kdo bolan, se zelo žre ... Velik poudarek daje na sanje in neke znake (vraževerje) in zaradi sanj potem trpi ( v sebi) cel dan in čaka kaj slabega se bo zgodilo.
Na politiko, krivice, reagira burno, jezi se na cesti na druge voznike pa čeprav neupravičeno,... Kot da je nestrpen, jezen na cel svet, da nekaj drži v sebi, vendar za boga milega ne da ven in se potem "čisti" kjer dobi priložnost.
Upam, da ni preveč zmedeno napisano, vendar vas res prosim za kakšen nasvet, tudi kakšen domači test, ker k zdravniku ga bomo s tem razlogom težko spravili, ker on težave ne vidi.

Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Temza

Pozdravljeni!
Vaša skrb za očeta in opis njegovih težav sta najprimernejši odziv na motnjo, ki se kaže v očetovem upadanju spomina, spremenjenem vedenju, burnem reagiranju, slabšem razumevanju, odmikanju od okolja, zaskrbljenostjo in to traja že dalj časa.
V kolikor lahko izključimo vzroke, kot so možganske poškodbe, tumorji, infekcije, poškodbe možganskega ožilja, zdravila, droge, strupi in še nekatere, bi lahko govorili o demenci, ki jo povzroča Alzheimerjeva bolezen. Na začetku bolezni je opazen upad spominskih funkcij, razdražljivost, izguba interesov, potrtost in zaskrbljenost. Težave se stopnjujejo. Delovna uspešnost pada in nekaj, kar je prej storil z lahkoto, sedaj zahteva velik napor. Spomin za tekoče dogodke je čedalje slabši. Pojavijo se izbruhi jeze, napetost, sumničavost. Čustveno se bolnik težje obvladuje in neprimerno odreagira na dogodke. Sčasoma spomin peša do te mere, da se ne spomni svojih najbližjih, ne prepozna sebe v ogledalu, ne ve, kje je, ne ve datuma. Ne zna se več obleči, ne zna pripraviti niti najpreprostejše jedi. Včasih odtava od doma. Ponoči se zbuja, je nemiren. Tudi telesno čedalje bolj propada.
Pomembno za nadaljni potek bolezni je, da vzroke čimprej odkrijemo ker jo potem lahko primerno obravnavamo. Zelo enostaven test je test z uro. Oče naj nariše uro, ki kaže deset minut čez deseto. Če ne bo znal naristai kroga in položaja kazalcev, je to že znak, da se nekaj dogaja z njim. Za dejansko ugotovitev motnje pa je potrebnih več in bolj zapletenih testov in pregledov. Razni prehrambeni dodatki, tudi Omega tri maščobe, imajo lahko blagodejen vpliv na splošno počutje in kondicijo, posebno če se oče slabše prehranjuje. Nikar pa ne pričakujte, da se bo njegovo stanje dolgoročno bistveno izboljšalo.
Dragomira Ahlin dr. med. spec. psih.

TEMZA d.o.o.
Dunajska 198,
1000 Ljubljana
[email protected]
www.temza.si