Med.Over.Net

ARHIV - zdravstvo

Spoštovani, ta forum je zaprt za pisanje in je namenjen samo branju tematik s področja zdravstva. Tukaj lahko poiščete nasvet, v že odgovorjenih vprašanjih. V primeru, da bi želeli postaviti novo vprašanje, prosimo, da izberete področje, ki vas najbolj zanima in menite, da je najbolj primereno za vaše vprašanje.
Hvala za razumevanje.
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=467

Branje misli paranoja ali shizofrenija

Default avatar

simpson

Pozdravljeni!

Rad bi Vam zastavil eno vprašanje, ki me malce skrbi.

Kadil sem marihuano (tudi skunk) cca. 5-6 let in v zadnjem letu sem spoznal eno dekle v drugem kraju, kjer sem študiral. Začela sva se prijateljevati in kadar mi je kaj govorila, sem mislu da se to nanaša name in tako dobil občutek, da ve kar mislim. Npr. Poklical sem jo in vprašal kaj dela. Rekla je, bla sem pri babici in brat je rač. povprečno hitrost.Končam klic in se vprašam, da zakaj mi to govori, sem jaz računal kakšno pov. hitrost?In na žalost sem imel tako nalogo s pov. hitrostjo predkratkim v fiziki na kolokviju.In v mislih sem si reku, ma kaj veš kar mislim?... takih par podobnih dogodki se je vrstilo, ne samo po telefonu, ampak tudi v živo, vendar samo takrat, kadar mi je kaj govorila, kar se je zgodilo tudi meni podobno v preteklosti. V njeni neposredni bližini oz. prisotnosti nisem imel tega občutka, da mi bere misli.
Kot sem že povedal so se dogodki vrstili in me vedno bolj prepričevali, da lahko oz. da ve, kar jaz mislim. Ker me je to branje misli motilo sem na žalost pričel intenzivnejše kadit travo.

Zasledil sem, da branje misli spada med paranojo-blodnjavo motnjo in tudi shizofrenijo.
Bi mi lahko PROSIM, kaj več povedali o temu kdaj branje misli spada med paranojo in kdaj med shizofrenijo. Kaj bi pa rekli v mojem primeru, kam bi ga opredelili?

Najlepša hvala za odgovor in prijaznost!
Default avatar

Temza

branje misli je lahko telepatska lastnost nekoga, v vašem primeru pa se resno nakazuje psihotični proces, v katerem pravzaprav ne moremo ločiti paranoidnih občutkov od ostalih shizofrenih znakov. Trava, alkohol ali karkoli drugega vam lahko škoduje. Zato prosim pojdite čimprej k psihiatru, ker motnja ni nerešljiva.
Dragomira Ahlin dr. med. spec. psih.

TEMZA d.o.o.
Dunajska 198,
1000 Ljubljana
[email protected]
www.temza.si