Med.Over.Net

Demenca

Odgovarjajo: Resje

Kako pomagati osebi z demenco takrat, ko se vede neobičajno, neprimerno, zmedeno in neobvladano? Kako jo varovati, jo razumeti, je ne prizadeti, jo zaposliti, se izogniti konfliktom? Kako se osebno spopasti in rasti ob izkušnji, kako osveščati in ozaveščati lastna čustva, postopno spreminjati prepričanja, da naše odnose ne spremljajo le stiske, temveč občutek naklonjenosti in hvaležnosti, da smo še vedno skupaj. Delite in izmenjajte izkušnje z drugimi.

Resje

RESje

Težave pri hoji in demenca

Default avatar

alja11

Pozdravljeni,
oče ima 77 let in v zadnjih 3 mesecih je njegova demenca ekstremno napredovala, da komajda dohajamo. Pred tem je bil že sposoben skrbeti zase, po nakupih v trgovino, se voziti z avtom, peljal psa na sprehode.. Že dalj časa pa je imel občasno kakšno spominsko luknjo, kot je menjava dneva, vendar temu nismo pripisali pomembne vloge. Lansko poletje pa sem mu naložila, naj nariše uro in je ni zmogel v celoti. Takrat je že bil dokaj samostojen, hodil z avtom v mesto in po opravkih. V zadnjih treh mesecih pa je postal skorajda negiben, naredi komaj nekaj korakov od ene sobe do druge sobe, televizijskemu programu komaj sledi, redno bere, zaenkrat še samostojno je, pri britju pa potrebuje pomoč. Hoja je vse slabša in nezanesljiva, saj bi se lahko vsak čas zgrudil. Malce mi je nenavadno, da je to tako hitro napredujoče. ALi obstajajo rešitve, da bi izboljšal gibanje, ali vsaj hojo, da je v tej smeri še najbolj samostojen?

Hvala in lp!
Default avatar

RESje

Pozdravljeni!
Nič niste napisali o tem ali ima oče postavljeo diagnozo, to je za kakšno vrsto demence gre. Čim preje obiščite njegovega osebnega zdravnika ali oz. specialista, če je bil oče že obravnavan pri njem.
cron