Med.Over.Net

Pravna pomoč bolnikom z rakom

Odgovarjajo: dr. Jaka Cepec, univ. dipl. prav.

Forum namenjen bolnikom in bivšim bolnikom z rakom, ki se ob težki bolezni vse pogosteje srečujejo s pravnimi vprašanji iz področja dela, zaposlitve, socialne varnosti in pacientovih prvic.

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.

jakacepec

Re: Dopust v času bolniške

Default avatar

a2sub

LP
Moja žena je na bolniški že 9 mesecev. Rada bi šla na krajši dopust z menoj.
Želi si iti na otok Krk, ki je na Hrvaškem.
Imam večji tumor v glavi in operacija se ne priporoča, ker je tveganje za kvaliteto življenja velika.
Trenutno tumor miruje.
Kaj priporočate.

Janez
Default avatar

jakacepec

Janez,

tudi za vas je odgovor verjetno prišel prepozno, za kar se opravičujem. Žena brez izrecnega soglasa osebnega zdravnika ne sme zapustiti kraja bivanja. To pomeni, da za odhod na dopust, čeprav bi bil zanjo izjemno koristen in dober, potrebuje soglasje svojega zdravnika, ki mora biti izdano pisno ali vpisano v njen zdravniški karton. Brez tega, žena ne sme zapustiti kraja bivanja.

Vse dobro,

Jaka
Default avatar

ikapemi

spoštovani,

po enomesečnem bolniškem staležu , sem s strani ZZZS dobila odobren 4 urni delavnik za tri tedne, ker sem imela operacijo na rodilih.
zanima me če mi je delodajalec dolžan izplačati dodatek za malico v celoti ali le tega krije polovični del ZZZS?
Ker sem z strani delodajalaca za julijsko plačo dobila malico plačano samo polovično, prevoz pa v celoti- mesečno karto?

hvala
Default avatar

jakacepec

Spoštovani,

upravičeni ste do izplačila celotnega zneska malice.

lp

Jaka
Default avatar

tatjana š

Pozdravljeni! mene pa zanima ali lahko npr.će si od 1. 1 do 1.2 na bolniški in se dela dodatna sobota .Ali mi lahko takrat pišejo dopust,med bolniškim staležem.Za odgovor dobimo da ja,ker te ure koristmo ko ni dela in bi mi potem te ure manjkale.Hvala za odgovor.
Default avatar

gita66

Pozdravljeni,
po odločbi sem zmožna za delo v skrajšanem delovnem času po 4 ure dnevno do operacije roke.Zanima me za moj letni planiran dopust na Hrvaško ali je dovolj ,da mi odobri odhod v tujino samo moj osebni zdravnik ali je potrebna odobritev z strani zdravstvene komisije.Delam v trgovini 6 dni po 4 ure skupaj 24 ur na teden-ali je to prav.
Hvala za odgovor in lep dan
Brigita
Default avatar

jakacepec

Gospa Tatjana,

V času ko je delavec v bolniškem staležu za polni delovni čas, v tem času ne more koristiti bolniškega staleža in tudi ner opravljati delo preko polnega delovnega časa oziroma tudi, če je njegov delovni čas neenako razporejen je v bolniškem staležu za toliko ur kolikor v tem času je njegova delovna obveza.

Povedano drugače, če je bila v navedenem obdobju od 1.1 do 1.2 , ko ste imeli bolniški stalež za polni delovni čas vaša delovna obveznos zaradi neenakomerno razporejenega delovnega časa večja se za ta čas piše stalež. Stalež se piše za toliko ur delovnega časa kolikor je bilo ur po delovnem koledarju za ta čas.

Lep pozdrav.

Jaka
Default avatar

tedy bear

Pozdravljeni
Imam skrajšani delavni čas šest ur dnevno ostalo je bolniška.delam v trgovini ki imamo šest dnevni delavnik po sedem ur plus nedelje.kako lahko delam?
Hvala za odgovor
Default avatar

jivko3

Pozdravljeni
Po odločbi od zzzs sem zmožna za delo skrajšan delavni čas po šest ur dnevno.delam v trgovini pet dni po šest ur in sobote po pet ur skupaj 36ur kar mi ni logično da imam samo 4ure bolniške na teden.Ali je tako prav?
Hvala za odgovor
Default avatar

jakacepec

Delo lahko opravljate v skladu z razporedom delovnega časa z edino omejitvijo, da dnevno delovni čas ne presega šest ur.

Lep pozdrav.

Jaka
Default avatar

jakacepec

Glede na priznani bolniški stalež ste zmožni delo dnevno opravljati po šest ur. Ker je delovni čas dnevno razporejen v okviru vaše delazmožnosti v bistvu nimate bolniških ur.
S strani lečečega osebnega zdravnika oziroma imenovanega zdravnika je pač ugotovljeno, da ste zmožni dnevno delo opravljati v obsegu šestih ur. V kolikor bi bil dnevni razpored dela drugačen, npr. deset ur dnevno bi imeli seveda več ur bolniškega staleža. Zadeva je kar logična.

Lep pzdrav .

Jaka
Default avatar

Pika69

Prebolela sem rakavo obolenje (operacija, kemoterapije). Eno leto sem bila na bolniški, potem sem delala 4 ure, 4 ure sem bila še vedno na bolniški. Zdaj sem v postopku pridobitve invalidske upokojitve za 4 ure. Koliko mi v tem primeru pripada dopusta in koliko regresa, če me za 4 ure invalidsko upokojijo? Kako pa je z nadurami v tem primeru? Se sploh lahko delajo in ali morajo biti plačane?
Hvala za vaš odgovor.
Polona
Default avatar

jakacepec

ČE boste v invalidskem postopku pridobili pravico do dela s krajšim delovnim časom od polnega in s tem tudi pravico do delnega nadomestila vam bodo v okviru delovnega razmerja priznane pravice iz socialnega zavarovanja kot da delate polni delovni čas.

Prav tako se na podlagi 2. odstavka 67. člena ZDR-1 šteje, da imate pravico do plačila za delo po dejanski delovni obveznosti ter druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja kot delavec, ki dela polni delovni čas, če s tem zakonom ni drugače določeno.

Tako imate pravico do polnega regresa ( 5.odstavek 131. člena ZDR-1) in pravico do polnega dopusta.

Ker ste delo sposobni opravljati le s krajšim delovnim časom od polnega lahko dnevno opravite največ toliko ur dela,kakor znaša vaša delovna zmožnost po odločbi ZPIZ Slovenije. Delo preko tega ni dopustno in lahko vpliva na pravice iz invalidskega zavarovanja.

Lep pozdrav.

Jaka
Default avatar

gozila12

mene pa zanima jaz sem v staležu od 23.11 2015 nin še bom naprej do avgusta 2016 imam stari dopust katerega ne morem skoristit do junija 30 ga ali mi mora delodajalec teh 10 dni starega dopusta plačat ali mi propade prosim za nasvet.lp
Default avatar

jakacepec

v zvezi z vašim vprašanjem je praktično vse zapisano pri vprašanju (temi) dopust v času bolniške, ki ga lahko najdete v teme spodaj.

Povzeto:
Upoštevajoč Direktivo 2003/88/ES o organizaciji delovnega časa ter novejšo sodno prakso sodišč EU (združena zadeva C-350/06 Gerhard Scultz-Hoff in C-520/06 Stringer in drugi- sodba velikega senata z dne 20.1.2009 in zadevo C-277/08 Francisco Vicente Pereda- sodba sodišča z dne 10.9.2009) je potrebno nacionalno zakonodajo v povezavi s Direktivo2003/88/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 4. novembra 2003 o določenih vidikih organizacije delovnega časa razlagati tako, da je delavcu, ki je odsoten z dela zaradi bolezni potrebno priznati pravico do izrabe celotnega letnega dopusta in ta pravica s potekom referenčnega obdobja ( po ZDR 30.junij naslednjega leta) ne ugasne. Delodajalec ne more te pravice nadomestiti s denarnim nadomestilom za neizrabljeni plačan letni dopust razen v primerih, ko je delavcu trajala nezmožnost za delo do prenehanja delovnega razmerja, zaradi česar ni mogel izvršiti svoje pravice do plačanega letnega dopusta. V tem primeru ima delavec pravico do denarnega nadomestila v višini, ki pomeni običajno plačo torej se denarno nadomestilo izračuna tako, da je delavec postavljen v položaj, ki je primerljiv s tistim, v katerem bi bil, če bi izvršil navedeno pravico do izrabe dopusta med delovnim razmerjem, torej znesek, ki ustreza letnemu plačanemu dopustu.
Default avatar

montenegro

pozdrvljeni lanski dopus imam 31 dni pa me zanima dobil sem da delam 4ure 4 ure bolniško jaz sem uzeo za3 dni po 8 ur dopusta zanima me a me pripada lanski dopust . lep poz.
Default avatar

jakacepec

Delavcu, ki je odsoten z dela zaradi bolezni je potrebno priznati pravico do izrabe celotnega letnega dopusta in ta pravica s potekom referenčnega obdobja ( po ZDR 30.junij naslednjega leta) ne ugasne. Delodajalec ne more te pravice nadomestiti s denarnim nadomestilom za neizrabljeni plačan letni dopust razen v primerih, ko je delavcu trajala nezmožnost za delo do prenehanja delovnega razmerja, zaradi česar ni mogel izvršiti svoje pravice do plačanega letnega dopusta. V tem primeru ima delavec pravico do denarnega nadomestila v višini, ki pomeni običajno plačo torej se denarno nadomestilo izračuna tako, da je delavec postavljen v položaj, ki je primerljiv s tistim, v katerem bi bil, če bi izvršil navedeno pravico do izrabe dopusta med delovnim razmerjem, torej znesek, ki ustreza letnemu plačanemu dopustu.

Dejstvo,da trenutno delate štiri ure dnevno ne spremeni števila dni dopusta. To torej pomeni, da imate pravico do koriščenja dopusta iz leta 2017 samo, če ste bili v letu 2017 odsotni zaradi bolezni.

Če vašega vprašanja nisem pravilno razumel, vas lepo prosim za dodatna podvprašanja.

Moderatorji

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.
jakacepec