Med.Over.Net

Pravna pomoč bolnikom z rakom

Odgovarjajo: dr. Jaka Cepec, univ. dipl. prav.

Forum namenjen bolnikom in bivšim bolnikom z rakom, ki se ob težki bolezni vse pogosteje srečujejo s pravnimi vprašanji iz področja dela, zaposlitve, socialne varnosti in pacientovih prvic.

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.

jakacepec

invalidnina po 45 letu

Default avatar

369EEP1Q2N1FY

Spoštovani,
kot posledica bolezni, nastale 2007,mastektomija in HT-začasna kastracija jajčnikov mi je bila priznana pravica do invalidnine za 5. stopnjo telesne okvare, 45e. Takrat sem bila stara 36 let. Nikjer ne piše do kdaj prejemam invalidnino. Letos bom dopolnila 48 let in invalidnino še vedno prejemam. Zanima me ali sem še upravičena do invalidnine oz ali moram javiti na zpis mojo starost. Predvidevam, da naj bi zpis to vodil. Bojim se namreč, da ne bom morala to vračat. Sicer se mi je bolezen 2017 ponovila v hujši obliki in med drugim sem tudi na hormonski terapiji. Najlepša hvala za vaš odgovor, Marjetka.
Default avatar

jakacepec

Pravice pridobljene na podlagi invalidnosti trajajo, dokler traja stanje invalidnosti, na podlagi katere je bila pridobljena pravica, pri vam torej dokler traja stopnja telesne okvare zaradi katere ste pridobili pravico do invalidnine. Glede na vrsto telesne okvare je določen pogoj za priznanje telesne okvare izguba obeh jajčnikov do 45 leta starosti oz. nad 45 letom, kar pa ne pomeni, da ko dopolnite to starost nimate več telesne okvare in posledično pravico do invalidnine. Povedano drugače, starost je bila pomembna ob nastanku telesne okvare, ne pa sedaj.

Lep pozdrav

Jaka
Default avatar

369EEP1Q2N1FY

Spoštovani, najlepša hvala za odgovor.

Moderatorji

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.
jakacepec