Med.Over.Net

Pravna pomoč bolnikom z rakom

Odgovarjajo: dr. Jaka Cepec, univ. dipl. prav.

Forum namenjen bolnikom in bivšim bolnikom z rakom, ki se ob težki bolezni vse pogosteje srečujejo s pravnimi vprašanji iz področja dela, zaposlitve, socialne varnosti in pacientovih prvic.

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.

jakacepec

NE ŽELIM VEČ BITI INVALID 3 KATEGORIJE

Default avatar

težavevslužbi657

Pozdravljeni gospod Jaka Cepec,

včeraj sem vas poslušala po radiu. V vaših odgovorih sem našla sebe in to tam, kjer ste povedali, da bolniki nimamo dovolj informacij kar se tiče vračanja na delovno mesto. In res je tudi jaz sem iskala informacije na ZPIZ in ZZZS in težko prišla do njih. Na njihovih spletnih straneh se res ne znajdeš, če kličeš jih ni ali ne dajejo informacij. Hvala, ker ste tu zelo aktivni in kjer sem našla kar nekaj odgovorov, pa vendar sedaj potrebujem tudi eno vaše mnenje oz. pomoč.

Leta 2017 sem zbolela za rakom dojke, sledila je kemoterapija in obsevanje. Stara sem bila 44 let; zdrava, športnica, v družini tega nismo imeli... skratka šok. Nekako sem se pobrala in ker imam dva otroka moraš naprej. Zaposlena sem v šolstvu. Maja 2018 me pokliče osebni zdravnik in mi pove, da moram papirje poslati na IK in mi predlaga 4-urno delo in 4-urno upokojitev. Jaz sem se strinjala; nisem se preveč pozanimala o tem, kaj to sploh je in kaj prinese s sabo. Za v službo nisem bila pripravljena. Sledil je pregled pred komisijo in konec novembra odločba, na kateri piše, da sem 4 urno zaposlena, 4 ure upokojena. Piše tudi, da kontrolnega pregleda ni potrebno opraviti. Bila sem čisto iz sebe; iskala inf, zdravnik je rekel, da je to v redu; doma tudi in seveda nisem pritožila. Nekako so me prepričali, da je to ok, jaz tudi sama sebe. Po novem letu sem se vrnila v službo; vse speljano po pravilih in delodajalcu nimam kaj očitat. Ampak zdaj v teh tednih ugotavljam, da to ni to. V službi mi težko dajo razred - tudi v naslednjem šolskem letu in trenutno sem deklica za vse. nadomeščanja, jutranje varstvo, podaljšano bivanje... skratka vse. Tisto kar sem opravljala prej sedaj ne morem oz. sploh več ne bom mogla početi. Ker sem invalid 3 kategorije in sem omejena. Kar sem rada delala ne bom več mogla, vse bom počela in skratka tudi nič. Težko si pridobiš avtoriteto pri učencih in vse je bolj stresno kot prej. Skratka ugotovila sem, da sem se pošteno zafrknila. Pol sem brala še kako nizka so ta nadomestila, da sem še bolj padla v depresijo. Zame bi bilo idealno, da bi z januarjem začela delati 4 ure, 4 ure bolniška; v novem šolskem latu pa 8. Zdaj oa imam zvezane roke. Ali se lahko sedaj odpovem tej invalidnosti in dam vlogo, da želim delati vsaj 6, kasneje če bom ok pa 8 ur? Če bom delala za 6 ur, bi pa res lahko prevzela razred in stvari bi bile malo drugače. Saj res sedaj mi je najbolj pomembno zdravje, ampak vseeno potrebujem tudi denar in ne zgolj životarjenje. Skrb za zdravje tudi nekaj stane.
Malo sem bila dolga in upam, da ste me razumeli.

Hvala za to kar počnete in hvala za odgovor. Z vsem spoštovanjem.
Default avatar

jakacepec

Glede na vaše navedbe ste sedaj v okviru svojega poklica sposobni opravljati delo 4 ure dnevno, 20 ur tedensko, za ostali delovni čas pa ste delovno nezmožni. Tako ni mogoče, da bi poleg 4 ur dnevnega dela bili še 4 ure v bolniškem staležu.
Ne glede na to, da kontrolni pregled ni potreben pa vas lahko vaš zdravnik (pa tudi sami) napoti na IK v primeru, da je prišlo do takih trajnih sprememb v zdravstvenem stanju, da se je vaša delovna zmožnost spremenila, v danem primeru izbljšala. To pomeni, da , v kolikor bi vaš specialist onkolog menil, da lahko delo opravljate v 6 urnem dnevnem delovnem času , bi imeli možnost, da se v okviru vam že priznane III. kategorije invalidnosti spremeni časovna razbremenitev, da bi lahko delali po 6 ur dnevno.
Pravice iz naslova invalidskega zavarovanja so sicer res osebne pravice, vendar se tej pravici ne morete odpovedati.
Lep pozdrav in vse dobro.
Jaka Cepec

Moderatorji

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.
jakacepec