Pravna pomoč bolnikom z rakom

Odgovarjajo: dr. Jaka Cepec, univ. dipl. prav.

Vprašanje

Default avatar

jan-ina

Pozdravljeni,

zanima me kakšno vrednost ima oporoka? Ali se upošteva kar je navedeno v njej? Npr. če navedem v oporoki kaj naj se naredi z mojim premoženjem po smrti in kdo naj ga dobi ali je to dovolj, četudi te osebe niso neposredni dediči? Ali se upoštevajo tudi vse druge želje in prošnje navedene v oporoki?
Prosim za nasvet kako urediti te stvari.
Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

jakacepec

Pozdravljeni,

oporoka ima v okviru dedovana zelo pomembno vlogo. Dediči po pokojnem namreč dedujejo bodisi preko zapusnikove volje (oporoka), če pa te NI, potem dedujejo na podlagi zakona. Z oporoko SEVEDA lahko dolčite, da vaše premoženje dedujejo osebe, ki ga sicer, po zakonitem dedovanju, ne bi dedovale (npr: da del premoženja deduje sosed ali kakšen prijatelj, ustanova ipd).

Temeljna in hkrati bolj ali manj glavna omejitev pri oporoki je nujni delež. Zapustnik namreč z oporoko pravilom ne more poseči v pravico zakonitih dedičev do nujnega deleža, ki znaša polovico zakonitega.


Glede drugih želja in prošenj: seveda je do neke mere odvisno kakšne so te želje in prošnje. Oporočitelj lahko naloži kakšno dolžnost tistemu, ki mu zapušča kakšno korist iz zapuščine. V posameznih določilih oporoke lahko postavi pogoje ali roke. Za nemogoče, nedovoljene in nemoralne pogoje in bremena, kakor tudi za take, ki so nerazumljivi ali sami s seboj v nasprotju, se šteje, kakor da jih ni.

Moderatorji

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.
jakacepec