Med.Over.Net

Pravna pomoč bolnikom z rakom

Odgovarjajo: dr. Jaka Cepec, univ. dipl. prav.

Forum namenjen bolnikom in bivšim bolnikom z rakom, ki se ob težki bolezni vse pogosteje srečujejo s pravnimi vprašanji iz področja dela, zaposlitve, socialne varnosti in pacientovih prvic.

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.

jakacepec

zobje, povračilo stroškov

Default avatar

mvrh

Pozdravljeni,

za vas imam 2 vprašanja
- mož ima desiminirani plazmocitom, pred presaditvijo je moral vse zdravljene zobe izruvati, zanima me ali se upravičen do brezplačnega popravila zob oziroma novih zob
- ker je bilo na prvi pregled oziroma CT potrebno čakati se je odločil za samoplačniški pregled, kjer je bil na vrsti v enem tednu, zanima me če je upravičen do povračila stroškov
za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam
Default avatar

jakacepec

Pozdravljeni,

- zobje se popravljajo brezplačno , vendar so pri tem uporabljeni materiali in postopki, ki jih pač krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Če mislite, da pripadajo možu morebitni vsadki-implatanti , mu to ne pripada, ker to ni standard, ki bi ga pokrivalo obvezno zdravstveno zavarovanje. Predlagam, da se obrnete na osebno zobozdravnico katera bo natančno pojasnila kaj vse se krije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

- storitve opravljene v samoplačniški ambulanti v Sloveniji obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije. V primeru predolgih čakalnih dob se lahko specialistična storitev opravi v tujini, tudi v samoplačniški ambulanti, vendar po predhodni avtorizaciji-napotitvi na takšno storitev s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje. CT spada po Sklepu ministra za zdravstvu v tisto storitev za katero je potrebno ( tudi v okviru Direktivne o čezmejnem zdravljenju) pridobiti predhodno odobritev.

Moderatorji

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.
jakacepec