Med.Over.Net

Pravna pomoč bolnikom z rakom

Odgovarjajo: dr. Jaka Cepec, univ. dipl. prav.

Forum namenjen bolnikom in bivšim bolnikom z rakom, ki se ob težki bolezni vse pogosteje srečujejo s pravnimi vprašanji iz področja dela, zaposlitve, socialne varnosti in pacientovih prvic.

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.

jakacepec

Bolniška pri rakavem obolenju ter delo v tujini

Default avatar

m21atjaz

Pozdravljeni!

Imam vprašanje glede bolniškega staleža v času onkološkega zdravljenja. Pred slabim letom mi je bilo diagnosticirano rakavo obolenje in se od takrat zdravim pri nas v Sloveniji. Ker sem zaposlen v sosednji Avstriji, dobivam izplačilo bolniške iz avstrijske socialne blagajne, za katere je potrebno vsak mesec poslati ustrezen obrazec, ki ga izpolni moja osebna zdravnica na slovenski zavod za zdravstveno zavarovanje, ta pa jih posreduje avstrijskemu.

Zdravnik specialist je že tekom zdravljenja navedel, da bo celotna terapija trajala okvirno dve leti in mi dejal, da sem med tem časom upravičen do bolniškega staleža (oz. invalidske po novem zakonu, če sem pravilno seznanjen). Ker se po enem letu počutim že sposobnega, da bi se postopoma vrnil na delovno mesto, sem želel predlagati 50% bolniško. Ker sem še precej mlad se mi zdi, da bi mi ponovna vključitev v prejšnje okolje koristila po skoraj enemu leto življenja na pavzi.

Tukaj pa se zadeva zaplete, saj ne vem, ali Avstrija podpira takšno opcijo, saj sem slišal da imajo podobno kot mi neke vrste omejitev trajanja bolniške. Je torej možno, da po enem letu bolniške zdravnik odredi 50/50 za dodatno leto, ko bom še prejemal terapije.

Hvala za informacije
LP
Matjaž
Default avatar

jakacepec

Pozdravljeni,

na vaše vprašanje vam ne znam odgovoriti, saj ne poznam predmetnega tujega prava in s tem povezanih pravic

Moderatorji

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.
jakacepec