Med.Over.Net

Pravna pomoč bolnikom z rakom

Odgovarjajo: dr. Jaka Cepec, univ. dipl. prav.

Forum namenjen bolnikom in bivšim bolnikom z rakom, ki se ob težki bolezni vse pogosteje srečujejo s pravnimi vprašanji iz področja dela, zaposlitve, socialne varnosti in pacientovih prvic.

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.

jakacepec

Pravica do limfne drenaže

Default avatar

benči

Pozdravljeni.

Leta 2012 sem bila pri starosti 34 let radikalno ginekološko operirana (TELA) zaradi karcinoma jajčnika in sem prejemala tudi kemoterapijo. Zaradi odstranitve številnih trebušnih bezgavk, se je pojavil limfedem na obeh nogah. Ginekolog operater mi je svetoval čimbolj pogosto specialno limfno drenažo in kompresijo, da bi preprečili slabšanje stanja. Limfna drenaža mi zelo pomaga, v povprečju mi nogi uplahneta za 3 cm, kar zelo pripomore k ohranjanju polne delovne sposobnosti.
Moja osebna zdravnica meni, da mi ciklus limfne drenaže pripada le enkrat letno. Leta 2017 pa sem prejela delovni nalog, a sem bila zaradi dolge čakalne vrste pri najbližjem izvajalcu obravnavana šele januarja letos. Lani torej nisem imela limfne drenaže na podlagi zavarovanja. Osebna zdravnica sedaj pravi, da mi letos limfna drenaža ne pripada, saj sem jo že prejela. Pravi, da mi ne more izdati novega delovnega naloga, ker zavarovalnice to zelo strogo nadzirajo.
Zanima me, ali drži, da mi osebna zdravnica zares ne more predpisati vsaj še enega ciklusa v letu in s katerim predpisom je to omejeno. Kateri predpisi so podlaga za izvajanje limfne drenaže? Kaj in koga nadzirajo zavarovalnice? Kakšna pa je vloga Zavoda za zdravstveno zavarovanje?
Hvala za komentar in vse dobro.
Default avatar

jakacepec

Menim, da gre v danem primeru za del terapij in zdravljenja po opravljeni operaciji.V tem smislu je potrebno tudi tolmačiti potrebo po limfni drenaži. Ali obstoji ta potreba v okviru celostnega zdravljenja le enkrat letno ali morebiti tudi večkrat letno je stvar doktrine takšnega zdravljenja in predvsem priporočila lečečega onkologa oziroma ustreznega specialista.
Predlagam, da od osebnega zdravnika pisno zahtevate, da vam izda delovni nalog za ciklus limfne drenaže. V kolikor vam izda negativno odločitev ali o zadevi ne odloči v roku enega meseca če ni potreben poseben ugotovitveni postopek, če je potreben poseben ugotovitveni postopek pa v roku dveh mesecev, se šteje , da je odločitev negativna in imate pravico do pritožbe (222. člen ZUP). Pritožbo nato vložite pri imenovanem zdravniku, ki bo moral o zadevi odločiti praviloma v roku 8 dni. Na koncu vam ostane seveda sodno varstvo pred Delovnim in socialnim sodiščem v Ljubljani.
Upam, da vam je odgovor pomagal.

Lep pozdrav
Jaka

Moderatorji

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.
jakacepec