Med.Over.Net

Pravna pomoč bolnikom z rakom

Odgovarjajo: dr. Jaka Cepec, univ. dipl. prav.

Forum namenjen bolnikom in bivšim bolnikom z rakom, ki se ob težki bolezni vse pogosteje srečujejo s pravnimi vprašanji iz področja dela, zaposlitve, socialne varnosti in pacientovih prvic.

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.

jakacepec

nadomestilo iz invalidskega zavarovanja

Default avatar

bolnicaaa

Pozdravljeni,

po končanem zdravljenju raka dojke mi je osebna zdravnica dala predlog za invalidsko upokojitev. Bila sem na IK, dobila sem odločbo o invalidnosti tretje kategorije in nadomestilu, ker lahko delam samo štiri ure. Sem pa sedaj brezposelna. Sedaj pa ne razumem. Delam lahko štiri ure, dobin nadomestilo, o njegovi višini morajo še odločit. Vodločbi piše nadomestilo, ne pokojnina. Ne razumem svojega statusa. Sem mislila, da sem pač upokojena za štiri ure. Samo potem bi pisalo pokojnina za štiri ure, ne nadomestilo. Upam, da sem razumljivo napisala.
Lepo pozdravljeni
Default avatar

jakacepec

Kot izhaja iz vaših navedb ste dobila status invalida III. kategorije invalidnosti. Odločb ZPIZ RS ne prilagate. Je pa mogoče razumeti, da vam je bila priznana tudi pravica do dela s krajšim delovnim časom od polnega in v zvezi s tem tudi pravica do delnega nadomestila. Pravico do delnega nadomestila ima zavarovanec s priznano pravico do dela s krajšim delovnim časom od polnega, najmanj štiri ure dnevno oziroma 20 ur tedensko.

Gre za pravice iz invalidskega zavarovanja, kakor jih določa ZPIZ-2, enako predtem ZPIZ-1.
V vašem primeru in sploh v podobnih primerih ne gre za pokojnino temveč za nadomestila ( začasno oziroma delno ) v primeru nastanka invalidnosti, ko zavarovanec še ima preostalo delovno zmožnost, s tem, da lahko opravlja svoje ali drugo delo z morebitnimi stvarnimi omejitvami ali kakor je v vašem primeru s časovno omejitvijo, da lahko dela 20 ur tedensko.

Lep pozdrav.

Jaka Cepec

Moderatorji

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.
jakacepec