Med.Over.Net

Pravna pomoč bolnikom z rakom

Odgovarjajo: dr. Jaka Cepec, univ. dipl. prav.

Forum namenjen bolnikom in bivšim bolnikom z rakom, ki se ob težki bolezni vse pogosteje srečujejo s pravnimi vprašanji iz področja dela, zaposlitve, socialne varnosti in pacientovih prvic.

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.

jakacepec

Koriščenje starega dopusta

Default avatar

pridnakotmravlja67

Pozdravljeni

Lepo prosim, če mi pomagate. Vem, da je o tej temi bilo že pisanega, ampak se bojim, da ni kakšnih sprememb v zakonu.
Oktobra 2014 sem zbolela za rakom dojke. Bila sem operirana, odstranjene so bile bezgavke, nato je sledila kemoterapija in obsevanja, ter 5 let hormonske terapije.
V službo sem se vrnila po enem letu. V mesecu novembru in decembru 2015 sem delala 4 ure, z januarjem pa že 8 ur.
V začetku leta 2016 sem bila obveščena, da mi je ostanek dopusta iz leta 2014 bil brisan, ker ga nisem koristila do 30.06.2015. Kako bi ga koristila, če sem takrat še bila v bolniškem staležu? Vendar sem molčala in nisem niti skušala ugovarjati, ker tako ne bi imelo smisla. Hkrati je bilo rečeno kdaj bom koristila dopust za leto 2015, pa sem prosila, da še ne bi, saj sem komaj začela delat, mogoče čez čas bi mi odgovarjalo, da si malo spočijem. In je bilo rečeno, da se bomo še dogovorili.
Sedaj sem dobila obvestilo o dopustu za leto 2017 in ostanek dopusta iz leta 2016. Bila sem kar presenečena, saj sem pričakovala, da bo nekaj ostanka iz leta 2015, leto 2016 pa bi še moral biti neizrabljen dopust. Dobila sem odgovor, da mi je zapadel. Spet.
Lepo prosim za vaš odgovor. Ne vem na koga se naj obrnem.
Hkrati me zanima, če bi me pred iztekom starega dopusta moral delodajalec obvestiti, da ga moram koristit do 30.06., sicer mi bo zapadel ali bi se to morala prej pozanimati sama?

V naprej se zahvaljujem za vašo pomoč!

Lep pozdrav
Default avatar

jakacepec

V skladu z določilom 162 člena Zakona o delovnih razmerjih ( Uradni list RS, št. 21/2013 in naslednji, ZDR-1)je delavec dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna letnega dopusta preostanek pa v dogovoru z delodajalcem do 30.6. naslednjega leta. Pomeni, da ste dolžni letni dopust iz leta 2016 izkoristiti do konca junija 2017. Upoštevan je namen dopusta, da se delavec spočije, nabere novih moči za delo, itd... Ni namen v tem , da se letni dopust eventuelno kopiči, niti bolniškemu staležu in podobno.

V primeru odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka ima delavec pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta, do 31.12 naslednjega leta.

V vašem primeru bi tako dopust iz leta 2014, ki ga niste mogli koristiti zaradi bolezni v tem letu, lahko koristili skupaj z dopustom iz leta 2015 do konca junija 2016. Dopust iz leta 2015 bi morali izkoristiti do konca junija 2016 saj iz vaših navedb ne izhaja, da bi v letu 2015 oziroma 2016 obstajale okoliščine zaradi katerih ga niste mogli koristiti.

Iz posameznega leta lahko prenesete v drugo koledarsko leto dopust, ki ga imate v posameznem letu manj dva tedna. Tako ste lahko iz leta 2015 v leto 2016 prenesli dopust iz leta 2015 v obsegu, ki vam je bil za to leto odobren minus dva tedna . Delavec mora v tekočem koledarskem letu izkoristiti najmanj dva tedna dopusta, tega ni mogoče prenašati v naslednjo koledarsko leto, razen če ne obstojijo že navedene okoliščine ( bolezen, porodniška, itd...).

Letni dopust je pravica delavca za katero mora načeloma sam poskrbeti.

Prijazen pozdrav.

Jaka

Moderatorji

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.
jakacepec