Med.Over.Net

Pravna pomoč bolnikom z rakom

Odgovarjajo: dr. Jaka Cepec, univ. dipl. prav.

Forum namenjen bolnikom in bivšim bolnikom z rakom, ki se ob težki bolezni vse pogosteje srečujejo s pravnimi vprašanji iz področja dela, zaposlitve, socialne varnosti in pacientovih prvic.

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.

jakacepec

invalidska komisija

Default avatar

mary74

Ne vem na koga se naj obrnem in upam da ste vi pravi naslov imam kar nekaj zdravstvenih težav in najbolše da začnem kar na začetku.
Dve leti nazaj so se mi začele težave najprej z očmi,bila sem operirana ne desnem očesu (siva mrena) na levem pa mi tudi raste.To bi bilo vse lepo in prav,če bi zdaj na to oko videla,zdaj vidim še slabše kot pred operacijo.Stara sem komaj 41 let,lani novembra so mi vzeli maternico in jajčnike,ker so se začele neke predrakaste spremembe.Prav tako lani avgusta so se mi začele težav s kolenom,kjer se mi nabira voda,dijagnoza neopredeljeni artritis,kljub zdravilom ne morem hodit bres kolenčnika,ker imam občutek kod da mi se hoče koleno sesut.
Imam pa še eno težavo zvito hrbtenico in pa živec mi klešči,nepazljiv gib in mi ga prime,tako da hodim na injekcije.Delam občasne vaje za hrbtenico tako da si s tem blažim bolečine,ne morem pa delat prav neke vaje zaradi kolena.Da ne bom nekaj dolgovezila zanima me najbolj ena stvar na zavodu za zaposlovanje so mi rekli da bi moja zdravnica naj podala predlog za invalidsko komisijo,ker s temi težavami ne morem dobit dela.Po poklicu sem slikopleskarka.A je sploh možno da bi jaz prišla v v ta krog da bi z zbisa dobivala neko nadomestilo.
Default avatar

jakacepec

Na Zavodu za zaposlovanje so vam pravilno svetovali. Glede na vrsto zdravstvenih težav, ki jih imate je primerno, da vaš osebni zdravnik poda predlog za uveljavljanje pravic iz invalidskega zavarovanja. Ali pri vas obstoji invalidnost se bo ugotovilo v invalidskem postopku.
Šele na podlagi ugotovljene invalidnosti vam bo, ob izpolnjevanju še drugih v zakonu določenih pogojev, priznana katera izmed pravic, ki jih ZPIZ-2 določa za primere invalidnosti. Kakšna in katera pa je odvisno od različnih stvari.

Za začetek se držite nasveta Zavoda in po svojem osebnem zdravniku podajte predlog za invalidski postopek.

Lep pozdrav.

Jaka

Moderatorji

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.
jakacepec
cron