Pravni nasveti

Odgovarjajo: Pavel Zajc, odvetnik • Petra Tušar, odvetnica

Veljaven podpis dementne osebe

Default avatar
Pozdravljeni
zanima me, če lahko oseba, pri kateri je že opaziti demenco, ne sicer še tako hudo izrazito, (pri pregledu jo je potrdil tudi psihiater) lahko lastnoročno napiše oporoko še komu drugemu, brez vednosti zakonitega skrbnika, kateremu je oporoko že pred 10 leti napisala in izročila.
Naša teta se namreč zadnji dve leti na vsake toliko časa malo zgublja, ne ve kaj govori, pozabi imena itd. Zaenkrat hoče še živeti doma, za dom ostarelih noče niti slišati. Pri visoki starosti blizu 90 v stanovanje povabi samo moške in misli da so vanjo zagledani. Že nekaj časa jo obiskuje verska oseba, ki mu redno v žep da nekaj denarja. Potem pa tarna, da je brez denarja, da ne ve, kam ga da. Zdaj tej osebi želi podariti še večji znesek iz knjižice, za katero je pred 10 leti napisala, komu od svojih sorodnikov njen skrbnik mora izplačati toliko in toliko denarja.
Kaj naj skrbnik naredi? Po vsem tem lahko ostane knjižica prazna, sorodniki pa tudi brez denarja v oporoki! Ali sorodniki lahko terjajo denar, namenjen v oporoki, če ga ni več na knjižici od skrbnika? Ali podpisi v zadnjih dveh letih dementne tete še kaj veljajo?
Default avatar
Dediči ne morejo terjati denarja, ki jim je bil namenjen z oporoko, če ga ob smrti ni več in ga je zapustnica porabila za svoje potrebe.

Mogoče bi bilo dobro, da bi teti, glede na to, da je dementna in da določene osebe to izkoriščajo, zato, da od nje pridobivajo denar, postavili skrbnika, ki bi skrbel za njene finančne zadeve.

Če ima večje količine denarja na hranilni knjižici, bi bila morda tudi rešitev, da se ta denar veže za 1 leto, tako ga ne bo mogla dvigniti in podarjati.
_____________________________
ODVETNICA HELENA PRIMOŽIČ
TAVČARJEVA ULICA 1, 1000 LJUBLJANA

Moderatorji

Pavel Zajc , odvetnik
Odvetnik Pavel Zajc
Petra Tušar , odvetnica
Petra Tušar