Pravni nasveti

Odgovarjajo: Pavel Zajc, odvetnik • Petra Tušar, odvetnica

delitev hiše

Default avatar
Spoštovani,
prosim za odgovor v sledeči zadevi: brat je pred leti od pokojne tete v dar prejel zazidljivo parcelo. Parcelo je prepisal nase, kasneje je na njej skupaj z izvenzakonsko partnerico zgradil hišo, ki pa ni bila nikoli vpisana v zemljiško knjigo. Hišo sta zgradila skupaj in sorazmerno vlagala tako v dokumetnacijo, kot v gradnjo, vendar sta se pred leti razšla. Gradbeno dovoljenje je izdano na brata, za gradnjo sta oba plačevala kredit. Ker je brat izgubil stike z bivšo partnerko, otrok nista imela, sprašujem kdo je dejansko lastnik in kako je z vpisom hiše v zemljiško knjigo. V primeru, da se partnerica dejansko pojavi in želi izplačilo, kako se določa višina. Hiša je bila od njenega odhoda prenovljena in adaptirana.
Hvala in lep pozdrav.
Default avatar
1. Lastnik parcele in hiše je vaš brat, ki je tudi vpisan v zemljiško knjigo.

2. Bivša partnerka bi lahko zahtevala povračilo vlaganj ali lastniški delež na parceli, kjer stoji hiša (pri čemer bi bil delež vašega brata večji od njenega, ker je parcelo dobil v dar, tudi če bi se ugotovilo, da sta enako prispevala h gradnji hiše).
Niste navedli, koliko časa je že od njunega razhoda, kar je pomembno glede morebitnega zastaranja zahtevka bivše partnerke.

3. Glede vrisa hiše oz. vpisa v zemljiško knjigo se obrnite na geometra.
_____________________________
ODVETNICA HELENA PRIMOŽIČ
TAVČARJEVA ULICA 1, 1000 LJUBLJANA

Moderatorji

Pavel Zajc , odvetnik
Odvetnik Pavel Zajc
Petra Tušar , odvetnica
Petra Tušar