Med.Over.Net

Pravni nasveti

Odgovarjajo: Pavel Zajc, pravnik

Nasvet odvetniške družbe za vprašanja s področja družinskega, dednega, delovnega, nepremičninskega, pogodbenega, odškodninskega, kazenskega in gospodarskega prava.

Pavel Zajc , pravnik

Odvetnik Pavel Zajc

Odvetnik Pavel Zajc je po uspešnem študiju na Pravni fakulteti v Ljubljani diplomiral z diplomsko nalogo z naslovom “Ugotavljanje materialne resnice v pravdnem postopku”. Po opravljenem pripravništvu v podjetju in na sodišču je uspešno opravil pravosodni izpit, nato pa se je odločil za opravljanje odvetniške dejavnosti in odprl svojo odvetniško pisarno. Pri opravljanju odvetniške dejavnosti se odvetnik zaradi ves čas relativno hitro spreminjajoče zakonodaje, ustrezno izobražuje in sledi temu ustrezni sodni praksi. Odvetniku pri delu asistirajo sodelavci z univerzitetno pravno izobrazbo, v posebej in izredno zapletenih primerih pa posebej angažirani zunanji ozko specializirani strokovnjaki z različnih področij. Odvetnik Pavel Zajc pri delu uporablja poleg slovenskega, tudi angleški, nemški, srbski in hrvaški jezik. V odvetniški pisarni se na podlagi izkušenj in strokovnega znanja odvetnika ukvarjajo s civilnimi, gospodarskimi, delovnimi, prekrškovnimi in kazenskimi zadevami. Na civilnem področju je še posebej specializirana za odškodninske zadeve in za sestavo vseh vrst pogodb. Na gospodarskem področju pa je specializirana za postopke izvršb, gospodarskih sporov, za postopke ustanovitev in prenehanj družb in za sestavo vseh vrst pogodb. Pisarna pri delu tekoče sledi razvoju prava in s tem povezanim spremembam zakonodaje in sodne prakse na vseh področjih njenega dela. Pri opravljanju dela zastopa odvetnik interese strank v skladu z Zakonom o odvetništvu.

UREDITEV DOKUMENTACIJE ZA HISO

Default avatar

katarina6667

Spostovani,

pred leti sva z mozem preuredila staro garazo v manjso hisko. Garazi sva prizidala se nekaj sob, ter takrat tudi vlozila dokumente za crno gradnjo - kot nekaksna legalizacija crne gradnje. V tistem casu sva dobila tudi neke osnutke - ideje od LUZA, ki pa se niso dale realizirati, saj sva bila lastnika vsega skupaj 150m2. Toliko sva lahko v tistih casih odkupila. Vse ostalo so imeli starsi in stari starsi. Po smrti starsev je prislo do dedovanja, dedica sta bila dva. Zelo si zelim, da koncno pridobimo vse uradne dokumente za hiso.

Parcela se ni razdeljena, sem pa lastnica polovice le te. Parcela je velika okoli 1500 m2. Zanima me, ali je sploh smiselno iskati arhitekta, da zacne postopek pridobitve gradbenega dovoljenja, ali nimamo nobenih moznosti, da le to pridobimo, saj smo uradni lastniki samo 150m2 zemlje- tu tudi stoji hiska, na ostali lastnini pa sta lasnika dva - torej dva dedica, vsak do ene polovice. Parcela v naravi ni razdeljena in kot kaze se nekaj casa ne bo, saj druga dedinja nima nobene potrebe po tem. V resnici tudi mene ne moti se pretirano, bi pa bila vseeno vesela, ce se to lahko uredi po nepravdnem postopku, saj drugace ne bo slo. Cim hitreje, tem bolje. Prebrala sem, da nekatere zadeve potekajo preko mediacije - ali je to tudi ena od teh stvari ?

Zanima me tudi kaksni so stroski za pridobitev gradbenega dovoljena ter seveda ali ti mora DURS - obcina le to izdati v dolocenem casu, ali za to ni omejenega roka. V koliksnem casu postane hisa legalna - kljub temu da nima vseh papirjev, oziroma nic ? Ali je to sploh se mozno ? Garaza je bila zgrajena pred letom 1970, hisa je vrisana v zemljiski knjigi, navedeni smo kot lastniki, zanjo placujemo tudi nekaksen davek - samo da ne vem ali je to davek na garazo ali na hiso ? Kje bi lahko pridobili natancne informacije, kako je s tem, saj nam na obcini niso znali pomagati.

Kje lahko najdem te osebe, ki se ukvarjajo z izdelavo gradbenih dovoljenj, nacrtov ? Ali obstaja kaksna uradna internetna stran, kjer lahko pridobim vec informacij o samem postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja, ...

Se opravicujem, ker sem napisala toliko in tudi prevec zmedeno, vendar pa si resnicno zelim, da koncno uredimo vso potrebno dokumentacijo, saj bi se tako takoj bolje pocutila.

Upam, da mi boste lahko pomagali z kaksnim nasvetom, idejo, razmisljanjem - kako naprej v dani situaciji ?

Hvala ze v naprej.
Default avatar

helenap

Vaša zadeva je zelo kompleksna, tako s pravnega - lastninskega vidika, kot tudi z vidika pridobivanja gradbenega in drugih dovoljenj.

Svetujem, da se najprej za rešitev lastninskega vprašanja (ker pravite, da sta z možem lastnika le 150 m2) obrnete na odvetnika. Najprej je potrebno razčistiti zadevo z ostalimi solastniki.

Potem, ko bo zadeva glede lastništva razčiščena, pa svetujem, da najamete arhitekta, ki je
usposobljen, da izpelje vse postopke v zvezi z dovoljenji za gradnjo oz. legalizacijo črne gradnje.
_____________________________
ODVETNICA HELENA PRIMOŽIČ
TAVČARJEVA ULICA 1, 1000 LJUBLJANA

Moderatorji

Pavel Zajc , pravnik
Odvetnik Pavel Zajc