Pravni nasveti

Odgovarjajo: Pavel Zajc, odvetnik • Petra Tušar, odvetnica

Nas spuscen pes na nasem travniku

Default avatar

Kmet s psom

Pozdravljeni,

Na vas se obracam z vprasanjem o statusu travnika in pravilih lastnistva psa. Imamo vecji travnik (namenjen kosnji, del pa je sadovnjak), ki meji na (nas) gozd. Ta travnik ni nikjer ograjen, po njem ni nobene sluznosti ali javnega dobrega, ni nobene uradne poti, kljub temu pa se po njem pogosto sprehajajo sprehajalci, ki imajo vcasih pse. Naceloma nas to sploh ne moti.

Nas pes ni nikoli na travniku brez nadzora, vedno z nekom iz druzine, res pa ga nimamo na povodcu, ker smo pac na domacem in mu tu mecemo zogico ipd. Vseeno pa kadar pridejo sprehajalci na nas travnik vcasih stece do njih, kaksnega psa tudi oblaja, do kontakta pa ni nikoli prislo. Nekateri sprehajalci imajo pse na povodcih, vecinoma ne. Ce vidimo taksne na povodcu, nasega ponavadi pripnemo da ne stece do njih.

Zadnjic smo imeli "incident" ko je nas pes sel lajat na vecjega samca ki ga je na povodcu sprehajala lastnica. Njen pes je ocitno bolj agresivne sorte in ga je komaj zadrzala saj je lajal in se zaganjal, nas pa potem logicno tudi, vendar je drzal toliko razdalje da se nista stepla. Stekel sem do tja, potegnil nasega stran in ga pripel, sprehajalka pa je grozila s tozbo zaradi napada, kljub temu da sem ji povedal da hodi po privat zemljiscu. Trdi da se lahko po travniku sprehaja vsak. Je to res? Lahko imamo kaksne posledice? Mora biti nas pes na nasem travniku res na povodcu tudi ce smo zraven?

Kaj je lahko resitev - zagradimo celoten travnik, in s tem "nazenemo" se tiste sosede in njihove kuzke s katerimi smo prijatelji in jih z veseljem srecamo pri nas?
Default avatar

Petra Tušar

Pozdravljeni,

določba 158. člena Obligacijskega zakonika določa, da je za škodo, ki jo povzroči domača žival, odgovoren njen imetnik, razen če dokaže, da je poskrbel za potrebno varstvo in nadzorstvo. Glede na navedeno zakonsko določilo se torej od imetnika psa zahteva, da poskrbi za varstvo in nadzorstvo, na način, da se psu na učinkovit način prepreči, da bi koga poškodoval.

Kadar se s psom nahajate zunaj, ste tako dolžni storiti vse potrebno za ustrezno nadzorstvo psa. Ker se očitno pogosto dogaja, da se po travniku, ki je v vaši lasti, sprehajajo posamezniki, določeni tudi s psi, morate torej nadzorstvo prilagoditi tudi takšnim situacijam. V kolikor lahko vaš pes neovirano steče do sprehajalcev in drugih psov in mu torej tega ne morete učinkovito preprečiti (ker pes ni na povodcu), potem takšno nadzorstvo ni ustrezno. Dejstvo, da se sprehajalec sprehaja po travniku, ki je v zasebni lasti, vas torej odgovornosti v primeru, da pride do škodnega dogodka (npr. napada, ugriza), ne razbremeni.

V skladu z Zakonom o kmetijskih zemljiščih, mora lastnik, zakupnik ali drug uporabnik kmetijskega zemljišča na svojih, zakupljenih ali drugače dodeljenih neobdelovalnih kmetijskih zemljiščih, dopustiti drugim čebelarjenje, lov in rekreativno nabiranje plodov prostorastočih rastlin, zelnatih prostorastočih rastlin, gob in prostoživečih živali v skladu s predpisi ter dopustiti prosto gibanje drugim osebam po neobdelovalnih kmetijskih zemljiščih, če se s tem ne povzroči škoda. V kolikor so izpolnjeni zakonski pogoji, je torej na določenih neobdelovalnih kmetijskih zemljiščih dopuščeno prosto gibanje oseb, s tem pa je omejena tudi možnost ograjevanja takšnih kmetijskih zemljišč.

Lep pozdrav,
Petra Tušar
odvetnica
Kotnikova ulica 28
1000 Ljubljana

Moderatorji

Pavel Zajc , odvetnik
Odvetnik Pavel Zajc
Petra Tušar , odvetnica
Petra Tušar