Pravni nasveti

Odgovarjajo: Pavel Zajc, odvetnik • Petra Tušar, odvetnica

Nujni delež

Default avatar
Sem prvi zakonski sin, po ločitvi z materjo je oče odšel na delo v nemčijo se po 10 letih vrnil kupil posestvo z delavnico in se kasneje poročil. V novem zakonu je imel sina in hčerko. Pred kratkim je umrl in sedaj bo verjetno zapuščinska obravnava.
Poklicala me je polsestra in dejala da sta njena mati in brat naredila neki notarski zapis o preživnini ter njo in mene praktično izločila iz dedovanja.
Zanima me ali je to možno, da naju izločita od bilo kakšnega dedovanja.
Hvala lepa za odgovor.
Dani
Default avatar
Pozdravljeni,

pišete, da naj bi mati polsestre in brat naredila nekakšno pogodbo v notarskem zapisu. Če je temu tako, to najverjetneje ne bo imelo zveze z vašim očetom, saj pogodbe torej ni sklepal on.

V obliki notarskega zapisa se sicer sklepajo pogodbe o dosmrtnem preživljanju. V teh primerih se ena pogodbena stranka zaveže ,da bo do smrti preživljala drugo pogodbeno stranko, slednja pa izjavi, da prvi prepušča vse premoženje ali njegov del. Pogodba je odplačna. V tem primeru premoženje, ki je predmet pogodbe, ne sodi v zapuščino.

Predlagam, da se natančneje pozanimate, kaj je kdo podpisoval.

Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi, predstavljajo odgovori splošno informacijo v zvezi z zastavljenim pravnim vprašanjem. Za natančnejši odgovor je potreben oseben razgovor in pregled dokumentacije v odvetniški pisarni.

Odvetnik Pavel Zajc
***

Odvetnik Pavel Zajc
Kersnikova ulica 3
1000 Ljubljana

Kontakt:
Telefon: +386 1 433 05 58
Mobitel: +386 41 391 064
E-naslov: [email protected]
WWW: http://www.odvetnik-pavel-zajc.com

Moderatorji

Pavel Zajc , odvetnik
Odvetnik Pavel Zajc
Petra Tušar , odvetnica
Petra Tušar