Forum: Pravni nasveti

Nasvet odvetniške družbe za vprašanja s področja družinskega, dednega, delovnega, nepremičninskega, pogodbenega, odškodninskega, kazenskega in gospodarskega prava.

Zapuščinska razprava

Odgovori Nova tema
Default avatar venerandas 26 Nov 2017 12:28

Zanima nas, če je več nepremičnin različne vrednosti in več dedičev, katera vrednost posamezne nepremičnine se pri delitvi upošteva, ali od gursa ali jo dediči ocenimo sami. Vemo samo to, da se tista določena z vrednotenjem nepremičnin, lahko zmanjša do polovične vrednosti zaradi takse. Najlepša hvala za odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Odvetnik Pavel Zajc 7 Dec 2017 13:38

Pozdravljeni,

v praksi se v zapuščinskih postopkih dogaja, da stranke vrednost premoženja znižujejo z namenom, da bi plačale manj takse, v nekaterih primerih, ko ne gre za prvi dedni red, temveč za oddaljenejše dedne rede, pa tudi zaradi tega, da bi plačale manj davka na dedišččino.

Glede takse: v primeru, da boste kasneje nepremičnino prodajali, vam utegne v skladu z vašo napovedjo FURS odmeriti davek od kapitalskega dobička na razliko v ceni ob pridobitvi in v ceni ob odsvojitvi nepremičnine. FURS bo kot ceno ob pridobitvi upošteval vrednost, ki bo napisana v sklepu o dedovanju. Takšno stanje se sicer lahko skuša sanirati z izdelavo cenitve.

Glede davka: če bo plačan davek od vrednosti, ki ni tržna, predstavlja navedeno ravnanje sum za storitev prekrška ali celo kaznivega dejanja davčne zatajitve.


Odgovori predstavljajo splošno informacijo v zvezi z zastavljenim pravnim vprašanjem. Za natančnejši odgovor je potreben oseben razgovor in pregled dokumentacije v odvetniški pisarni.

***

Odvetnik Pavel Zajc
Kersnikova ulica 3
1000 Ljubljana

Kontakt:
Telefon: +386 1 433 05 58
Mobitel: +386 64 160 874
E-naslov: [email protected]
WWW: http://www.odvetnik-pavel-zajc.com

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh