Forum: Pravni nasveti

Nasvet odvetniške družbe za vprašanja s področja družinskega, dednega, delovnega, nepremičninskega, pogodbenega, odškodninskega, kazenskega in gospodarskega prava.

Dedovanje prijateljevih otrok

Odgovori Nova tema
Default avatar Maxitaxi 20 Nov 2017 13:09

Pozdravljeni,

z možem nimava potomcev, mož nima niti nobenih sorodnikov. Sama imam sicer nekaj sorodnikov, s katerimi pa nimam ne vem kakšnih stikov.

Ker imava nekaj premoženja naju zanima kako lahko urediva, da bosta dedovala otroka on najboljših prijateljev.

Zaradi darilne pogodbe ali pa oporoke, ki je sicer pripravljena, me zanima če pripravimo pogodbo o dosmrtnem preživljanju. Kakšen davek se v tem primeru plača? Kaj pa na osnovi darilne pogodbe ali oporoke?

Kaj nama svetujete, da bi bilo za naju ugodno. Sicer še nisva v letih, pa vendar, želiva urediti to še v času, ko sva še mentalno zdrava.

Hvala za pomoč in prijazen pozdrav. Maxi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ODV.Koprivsek 20 Nov 2017 14:20

Spoštovani!

To lahko storite z darilno pogodbo, oporoko, pogodbo o dosmrtnem preživljanju, pogodbo o preužitku,..odvisno od tega kakšen cilj zasledujete. V kolikor želite, da vaju otroka prijateljev v zameno preživljata lahko sklenete npr. pogodbo o dosmrtnem preživljanju ali pogodbo o preužitku. Razlika med pogodbama je zgolj v tem, da se pri pogodbi o preužitku že za čas življenja prenese lastninska pravica na nepremičninah, pri pogodbi o dosmrtnem preživljanju pa je izročitev nepremičnin odložena do vaše smrti. V vsakem primeru bosta morala otroka prijateljev plačati davek v skladu z 8. členom Zakona o davku na dediščine in darila. Višina davka je odvisna od vrednosti premoženja (poglejte si 8. člen ZDDD).

S spoštovanjem,

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o.

Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana

[email protected]
http://www.koprivsek-op.comZaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh