Forum: Pravni nasveti

Nasvet odvetniške družbe za vprašanja s področja družinskega, dednega, delovnega, nepremičninskega, pogodbenega, odškodninskega, kazenskega in gospodarskega prava.

Starši prodali poslovni prostor sestri

Odgovori Nova tema
Default avatar Micibici2 12 Okt 2017 12:55

Še živeči starši so poslovni prostor, ki je bil v njuni lasti brez moje vednosti prodali moji sestri in možu. Vem, da je njuno premoženje do njune smrti in lahko razpolagata z njim kakor jima je volja. Me pa prvič moti to, da mi niso niti omenili prodaje, niti ne vem za znesek kupnine in ne na kakšen način ga bo, oz ga je ,sestra plačala staršem. Dala, pa mi je vedeti, da je odkupila nepremičnino za polovično vrednost, kajti v primeru dedovanja bi bilo pol tako ali tako njeno. Starša sta skromna in zneska kupnine, kakršenkoli že je ne bosta zapravila. Po njuni smrti bo tako predvidevam, sestra tako rekoč dobila nazaj polovico te kupnine, saj se bo vse delilo na pol. Se motim ? Kaj sploh lahko naredim ?
Lepo vas pozdravljam in hvala za odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Odvetnik Pavel Zajc 16 Okt 2017 14:56

Pozdravljena,

drži, kot ste zapisala, da lahko starša razpolagata s svojim premoženjem, kakor želita. O tem jima ni potrebno posebej obveščati družinskih članov. Če je bilo stanovanje, kot pišete, prodano za polovično ceno, potem bi veljalo razmisliti o vložitvi tožbe na ugotovitev, da je bila polovica poslovnega prostora podarjena, oziroma, da je šlo v tem delu za darilno pogodbo. Če gre namreč za darilo, ima to dejstvo lahko vpliv na delitev zapuščine v zapuščinskem postopku. Darila dedičem prvega dednega reda se vštevajo v obračunsko vrednost zapuščine.

Odgovori predstavljajo splošno informacijo v zvezi z zastavljenim pravnim vprašanjem. Za natančnejši odgovor je potreben oseben razgovor in pregled dokumentacije v odvetniški pisarni.

***

Odvetnik Pavel Zajc
Kersnikova ulica 3
1000 Ljubljana

Kontakt:
Telefon: +386 1 433 05 58
Mobitel: +386 64 160 874
E-naslov: [email protected]
WWW: http://www.odvetnik-pavel-zajc.com

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh