Forum: Pravni nasveti

Nasvet odvetniške družbe za vprašanja s področja družinskega, dednega, delovnega, nepremičninskega, pogodbenega, odškodninskega, kazenskega in gospodarskega prava.

Dedišcina

Odgovori Nova tema
Default avatar Deleja 12 Okt 2017 08:07

Sentra je postala lasnica ocetovega stanovanja na podlagi pogodbe o preuzitku sklenjen 5 mesecov pred njegovo Smrtjo stanovanje je ze pred zapuscinsko Prodala z Bartom o tem sploh nisva nič vedela ali imama kakšno moznost zahtevati svoj delez . Ps Koje se vlozi pritozba proti dedescini

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Odvetnik Pavel Zajc 16 Okt 2017 15:44

Pozdravljena,

pogodba o preužitku je odplačna. Ena stranka na drugo prenese lastninsko pravico na določeni nepremičnini, druga stranka pa se zavezuje, da bo prvi stranki, preužitkarju, nudila določene dajatve in storitve. Lastninska pravica preide na prevzemnika ob podpisu pogodbe in z vpisom lastninske pravice na ime prevzemnika. Prevzemnik sme z nepremičnino razpolagati. V primeru, da prevzemnik nepremičnino odsvoji, je za izpolnitev obveznosti iz pogodbe o preužitku odgovoren tudi novi pridobitelj, če je preužitek vpisan v zemljiško knjigo. Ker je torej pogodba odplačna, nepremičnina, ki jo je oče prepisal na vašo sestro, v osnovi ne sodi v zapuščino in ni predmet dedovanja. Izjemoma je takšne vrste pogodb mogoče izpodbijati, ali uveljavljati njihovo ničnost (če npr. prevzemnik ni izpolnjeval svojih obveznosti, ali če gre za fiktivno pogodbo).

Odgovori predstavljajo splošno informacijo v zvezi z zastavljenim pravnim vprašanjem. Za natančnejši odgovor je potreben oseben razgovor in pregled dokumentacije v odvetniški pisarni.

***

Odvetnik Pavel Zajc
Kersnikova ulica 3
1000 Ljubljana

Kontakt:
Telefon: +386 1 433 05 58
Mobitel: +386 64 160 874
E-naslov: [email protected]
WWW: http://www.odvetnik-pavel-zajc.com

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh