Forum: Pravni nasveti

Nasvet odvetniške družbe za vprašanja s področja družinskega, dednega, delovnega, nepremičninskega, pogodbenega, odškodninskega, kazenskega in gospodarskega prava.

Nakazilo iz tujine in obdavčitev

Odgovori Nova tema
Default avatar uxbal 9 Okt 2017 14:27

Spoštovani,

Ker se mi ne oglasijo s FURSa, bi prosil samo za preliminarne informacije. S partnerko kupujeva stanovanje, lastnih sredstev imava nabranih 40 tisoč evrov. Ker si ne želiva previsokega kredita, mi bo pri tem pomagal brat z dodatnim nakazilom 20 tisoč evrov, da bi imela skupaj zbrano 60 tisoč evrov.

Zanima me, kako je v tem primeru z obdavčitvijo, se obdavči tudi takšna pomoč sorodnikov? Gre za nakazilo z osebnega računa v tujini.

Ali bi kaj spremenilo, če bi poravnal v tem primeru aro v gotovini in bi teh 20 tisoč evrov efektivno postalo moj denar 'iz štumfa'?

Najlepša hvala za pomoč.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Odvetnik Pavel Zajc 16 Okt 2017 17:16

Pozdravljeni,

če vam bo brat iz tujine nakazal njegovih 20.000,00 EUR in bo šlo za posojilo, to ne podleže plačilu nobenega davka. Če bo šlo za darilo, je od tega potrebno plačati davek od daril. Davčna stopnja je predpisana v 8. členu Zakona o davku na dediščine in darila.

Aro v znesku 20.000,00 EUR je načeloma mogoče plačati tudi v gotovini.

Odgovori predstavljajo splošno informacijo v zvezi z zastavljenim pravnim vprašanjem. Za natančnejši odgovor je potreben oseben razgovor in pregled dokumentacije v odvetniški pisarni.

***

Odvetnik Pavel Zajc
Kersnikova ulica 3
1000 Ljubljana

Kontakt:
Telefon: +386 1 433 05 58
Mobitel: +386 64 160 874
E-naslov: [email protected]
WWW: http://www.odvetnik-pavel-zajc.com

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh