Forum: Pravni nasveti

Nasvet odvetniške družbe za vprašanja s področja družinskega, dednega, delovnega, nepremičninskega, pogodbenega, odškodninskega, kazenskega in gospodarskega prava.

Policijska kartoteka

Odgovori Nova tema
Default avatar Anonymous00 11 Maj 2017 20:07

Pozdravljeni.
Pred kratkim sem storila veliko neumnost, saj sem iz trgovine (Müller) nameravala ukrast maskaro v vrednosti 9, 99€. Poklicali so policijo, napisali zapisnik, podjetje pa se je odločilo za pregon. Sicer pa sem mladoletna. Zanima me, če se bo prekršek iz kartoteke kdaj izbrisal in ali lahko to vpliva na mojo zaposlitev ter kakšno kazen lahko pričakujem? Najlepša hvala za Vaš odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ODV.Koprivsek 12 Maj 2017 07:59

Spoštovani!

Kazen je odvisna od vaše starosti. Zakon namreč določa, da se mladoletniku, ki je bil ob storitvi kaznivega dejanja že star štirinajst let, pa še ni bil star šestnajst let (mlajši mladoletnik), smejo izreči le vzgojni ukrepi. Mladoletniku, ki je bil ob storitvi kaznivega dejanja že star šestnajst let, pa še ni bil star osemnajst let (starejši mladoletnik), se smejo izreči vzgojni ukrepi, izjemoma se jim lahko izreče tudi denarna kazen ali mladoletniški zapor.

Glede na to, da je šlo v vašem primeru za tatvino majhne vrednosti, ki je ostala pri poskusu predvidevamo, da vam bo izrečen eden izmed vzgojnih ukrepov - glede na vašo starost, majhno vrednost tatvine, ki je ostala pri poskusu in obžalovanje dejanja boste najverjetneje prejeli opomin.

Izbris iz kazenske evidence je odvisen od vrste in višine kazni. V kolikor vam bo izrečen le sodni opomin se obsodba izbriše iz kazenske evidence v enem letu od pravnomočnosti sodne odločbe.

Kazenska evidenca sicer nedvomno vpliva na zaposlitev, ponekod se celo zahteva predložitev izpisa iz kazenske evidence, ki dokazuje, da niste bili obsojeni in je tudi pogoj za opravljenje dela.

Naj vam bo to dobra lekcija iz katere ste se nekaj naučili.

S spoštovanjem,

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o.

Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana

[email protected]
http://www.koprivsek-op.comZaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh