Forum: Pravni nasveti

Nasvet odvetniške družbe za vprašanja s področja družinskega, dednega, delovnega, nepremičninskega, pogodbenega, odškodninskega, kazenskega in gospodarskega prava.

Izročitev nepremičnine v neposredno posest

Odgovori Nova tema
Default avatar doreen 9 Maj 2017 18:33

Pozdravljeni!

Mi lahko prosim razložite kaj pomeni "Prodajalec je že izročil nepremičnino, bremen prosto in stvari, v neposredno posest kupcu."
To je prepis iz notarske pogodbe, že podpisane.

Kaj to pomeni za kupca, ki s soglasjem prenavlja prodajalčevo zapuščeno hišo? Je upravičen do ključa ali ne? Gre za to, da ima prodajalec ključ, zaradi česar prihaja do zastoja del, saj ga pogostokrat ni doma, da bi odklenil vrata hiše, ki se obnavlja. Nam pa ključa noče dati, dokler ne dobi nakazane kupnine (notar nas bo obvestil, kdaj nakažemo kupnino). Hiša pa, kot že rečeno, je zapuščena že leta in leta, povsem prazna, če odštejemo (naš) gradbeni material.
Pa še eno vprašanje. Zamenjana bodo tudi vsa okna in vhodna vrata. Glede na to, da smo jih plačali mi, so verjetno naša, s ključem vred. Če ni dolžan izročiti svojega ključa, kako je potem v primeru menjave vrat? Smo mu dolžni dati ključ naših vrat (kar je zelo nespametno v vsakem primeru) ali smo mu dolžni le omogočiti vstop v hišo (pa čeprav nima tam kaj iskati). Ima pa seveda pravico, saj je še vedno lastnik.

Najlepša hvala za odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ODV.Koprivsek 12 Maj 2017 10:27

Spoštovani!

Neposredno posest ima tisti, ki ima dejansko oblast nad stvarjo. Neposredna posest se pridobi npr. s predajo stvari ali predajo ključev, pri nepremičninah pa je pomembno tudi pogodbeno določilo, ki določa kdaj točno prehaja posest. Glede na vaš citat iz pogodbe in če glede predaje ključev ni posebnega določila, bi morali vi že imeti neposredno posest in s tem tudi ključe nepremičnine. Ker nimamo vpogleda v pogodbo vam natančnega odvovora ne moremo podati in vam predlagamo, da se obrnete na notarja, ki vam je sestavljal pogodbo in ga prosite naj pozove prodajalca k izročitvi ključev.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o.

Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana

[email protected]
http://www.koprivsek-op.comZaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh