Forum: Pravni nasveti

Nasvet odvetniške družbe za vprašanja s področja družinskega, dednega, delovnega, nepremičninskega, pogodbenega, odškodninskega, kazenskega in gospodarskega prava.

Zapuščinska razprava se ne opravi

Odgovori Nova tema
Default avatar Miha-123 21 Feb 2017 22:00

Spoštovani,
od sodišča smo dobili obvestilo, da se zapuščinska razprava po pokojni mami ne bo opravila, ker ni bilo nobenega nepremičnega premoženja, razen če tega izrecno ne zahtevamo ali predlagamo izdajo sklepa o dedovanju brez oprave zapuščinske razprave. Navajajo tudi, da v primeru molka sodišče ne bo izdalo sklepa o dedovanju ampak bo sprejelo sklep, da se zapuščinska razprava ne opravi. Ker pa je mama imela tudi dolg, ki je nastal zaradi doplačila doma za upokojence s strani občine, me zanima, ali smo dolžni sodišče na ta dolg ponovno opozoriti (ob prijavi smrtovnice smo ta dolg ustrezno prijavili). To me zanima zato, da ne bi bili potem čez čas pozvani k povračilu tega dolga. Poleg tega me zanima, kako je z zaprtjem transakcijskega računa pri banki v primeru molka in torej, če prav razumemo, brez oprave zapuščinske razprave - torej na podlagi česa oz. katerega sklepa se bo račun zaprl (da ne bi nastajali nadaljnji stroški vodenja).
Hvala za odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ODV.Koprivsek 22 Feb 2017 10:50

Spoštovani!

V kolikor ste dolg prijavili v smrtovnici se je sodišče z njim ustrezno seznanilo.
Predlagamo vam, da na banki povprašate ali ta dopis sodišča zadostuje za zaprtje računa. Ponavadi se za zaprtje računa potrebuje sklep o dedovanju, vendar vam predlagamo, da najprej na banki povprašate ali prejeti dopis sodišča zadostuje za zaprtje računa. V kolikor ne zadostuje pri sodišču takoj zahtevajte izdajo sklepa o dedovanju.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o.

Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana

[email protected]
http://www.koprivsek-op.comZaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh