Pravni nasveti

Odgovarjajo: Pavel Zajc, odvetnik • Petra Tušar, odvetnica

koriščenje letnega dopusta

Default avatar
Spoštovani, zanima me, ali imam pravico do izkoristka letnega dopusta, ki mi je ostal iz leta 015.
in sicer 14 dni. Pravilnik pravi, da moramo dopust izkoristiti do konca junija tekočega leta.
V mesec maju sem zbolel in bom predvidoma v bol staležu do konca julija 016. Pred nastankom bolezni mi niso dali možnosti za koroščenje teh 14 dni. Hvala.
Default avatar
Spoštovani!

Zakon o delovnih razmerjih v 162. členu določa, da je delodajalec dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta v tekočem koledarskem letu, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta. Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.
V skladu z navedenim se prenese le dopust, ki predstavlja presežek nad dvemi tedni (saj je dva tedna delavec dolžan izrabiti v tekočem letu). Zaradi bolniške odsotnosti se vam rok za izrabo dopusta podaljša do 31.12.2016.

S spoštovanjem!
Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o.

Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana

[email protected]
http://www.koprivsek-op.comZaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Moderatorji

Pavel Zajc , odvetnik
Odvetnik Pavel Zajc
Petra Tušar , odvetnica
Petra Tušar