Pravni nasveti

Odgovarjajo: Pavel Zajc, odvetnik • Petra Tušar, odvetnica

Trganje kredita

Default avatar
Pozdravljeni
Mene pa zanima ce imam jaz na trr nakazano samo OD in socialno pomoč ali mi lahko trgajo kredit ali se v tem času zamrzne ker kar dobim nakazano dejansko mi vse banka pobere... pa ce ti socialna placuje osnovno in dodatno zavarovanje in imas dodatno zavarovanje prek trajnika ali se trajnik za ta čas ukine ali ne...
Hvala za odgovor
Lp
Default avatar
Spoštovani!

Zakon o izvršbi in zavarovanju v 101. členu določa, da so prejemki, ki jih oseba prejme iz naslova socialne pomoči, izvzeti iz izvršbe. Vendar to določilo velja zgolj v primeru izvršbe. Banke namreč opozarjajo, da se kreditojemalec ob podpisu pogodbe o kreditu zaveže, da lahko banka za poravnavo zapadlih obveznosti uporabi vsa razpoložljiva sredstva na kateremkoli računu kreditojemalca pri banki, ne glede na izvor sredstev (torej tudi če gre za denarno socialno pomoč). Torej ali bo banka rubila denarno socialno pomoč ali ne, je odvisno od okoliščin vsakega konkretnega primera.
Predlagamo vam, da se čimprej (če je mogoče še pred začetkom težav) obrnete na banko, pri kateri ste vzeli kredit in jim tam poskušate pojasniti vaše stanje ter zaprosite za odlog odplačila kredita za določen čas (npr. do rednega dohodka/zaposlitve).
Glede plačevanja dodatnega zavarovanja preko trajnika, pa vam predlagamo, da pokličete zavarovalnico, pri kateri imate sklenjeno zavarovanje in jih o tem vnaprej povprašate oz. jih obvestite o izdani odločbi, da kasneje ne bo prihajalo do nepotrebnih težav.

S spoštovanjem!
Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o.

Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana

[email protected]
http://www.koprivsek-op.comZaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Moderatorji

Pavel Zajc , odvetnik
Odvetnik Pavel Zajc
Petra Tušar , odvetnica
Petra Tušar