Pravni nasveti

Odgovarjajo: Pavel Zajc, odvetnik • Petra Tušar, odvetnica

darilna pogodba za nepremičnino

Default avatar
skupaj z mamo in bratom smo solastniki hiše.
Radi bi naredili prepis hiše samo name.kakšen je najboljši in najcenejši način?
darilna pogodba? kako je z davkom?
Default avatar
Spoštovani!

Ker v razmerju do matere spadate v prvi dedni red, ste v primeru darilne pogodbe oproščeni plačila davka. V tem primeru vam zato pripročamo sklenitev darilne pogodbe.
Za del, ki pripada vašemu bratu pa boste v primeru darilne pogodbe morali plačati davek v višini 5%-14% vrednosti nepremičnine (višina davka je odvisna od vrednosti prodane nepremičnine-npr. za vrednost nepremičnine od 10.000 EUR do 50.000 EUR znaša davek 6%). V primeru prodajne pogodbe pa boste morali plačati davek v višini 2% od davčne osnove + davek od kapitalskega dobička. Menimo, da se vam za ta del najbolj splača sklenitev prodajne pogodbe.

S spoštovanjem!
Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o.

Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana

[email protected]
http://www.koprivsek-op.comZaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Moderatorji

Pavel Zajc , odvetnik
Odvetnik Pavel Zajc
Petra Tušar , odvetnica
Petra Tušar