Pravni nasveti

Odgovarjajo: Pavel Zajc, odvetnik • Petra Tušar, odvetnica

Razpad izvenzakinske zveze.

Default avatar
Vprašujem v imenu osebe ki je pred kratkim izgubila službo zaradi krivdnih razlogov, živel je v dolgotrajni izven zakonski zvezi (ena mladoletna deklica in ena redna študentka)in se mu poleg izgube službe (30 let redno zaposlen v isti službi) sesuva tudi že nekaj časa vprašljiva izven zakonska zveza. Njegova partnerica je preko odvetnice na sodišču vložila zahtevek (tožbo); zaradi zaupanja otroka, določitev preživnine v višini 250€ in določa stike z mladoletno hčerko, zahteva tudi povračilo stroškov tožbe. Od sodišča je dobil poziv za odgovor na tožbo sestavljeno s strani odvetnice njegove partnerke v kateri je samovoljno določen datum prekinitve njune izven zakonske zveze z novembrom 2015. Vprašanje; 12 člen ZZZDR zagotavlja da se izven zakonska zveza obravnava enako kot zakonska zveza in za njo velja ista zakonodaja kot za zakonsko zvezo. Če prav razumem bi se moral ta problem reševati enako kot če bi bila v zakonski zvezi in veljajo členi ZZZDR in bi se moralo prvo vložiti zahtevek za prenehanje izven zakonske zveze potem pa se izpeljejo še druge zadeve kar se tiče, skrbništva, preživnin, stikov, delitev premoženje itd. V tem primeru se je kar nekaj členov zakonodaje dobesedno preskočilo. Glede na situacijo iščemo zaradi izogibanja stroškov odgovor po tej poti in se zanj vnaprej zahvaljujem.
PL T.
Default avatar
Spoštovani!

Čeprav je zakonska zveza izenačena z zunajzakonsko skupnostjo, se za prenehanje zunajzakonske skupnosti ne uporabljajo določila, ki veljajo za prenehanje zakonske zveze. Zunajzakonska skupnost namreč ne nastane na podlagi nekega predpisanega postopka, zato tudi ni predpisan način prenehanja – zunajzakonska skupnost preneha enostavno takrat, ko se osebi razideta.

S spoštovanjem!
Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o.

Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana

[email protected]
http://www.koprivsek-op.comZaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Moderatorji

Pavel Zajc , odvetnik
Odvetnik Pavel Zajc
Petra Tušar , odvetnica
Petra Tušar