Pravni nasveti

Odgovarjajo: Pavel Zajc, odvetnik • Petra Tušar, odvetnica

delodajalec mi ne izplača plače

Default avatar
Spoštovani,

na vas se obračam, ker mi je delodajalec dolžen denar. Ni mi izplačal vseh plač, regresa in menda mi pripada tudi odpravnina, ker sem bila zaposlena zaradi povečanega obsega dela. Ker sem trenutno brezposelna, me zanima ali mi pripada brezplačna pravna pomoč (partner je zaposlen). Zanima me tudi, ali sem upravičena do kakšnih zamudnih obresti, glede na to da je že več kot leto dni odkar nisem več zaposlena a plač še vedno nisem prejela. Vem tudi, da za nekaj mesecev še nimam plačanih prispevkov.

Zanima me, kakšni so stroški za odvetnika, ker drugače ne bom mogla priti do denarja? Zanima me tudi, koliko časa približno traja postopek? Imam vse plačilne liste, tako da je razviden dolg, ki mi ga dolguje.

Najlepša hvala za odgovor,
petra
Default avatar
Spoštovani!

Plačilne liste predstavljajo verodostojno listino, na podlagi katere lahko delavec predlaga sodno izvršbo. Seveda vam pripadajo tudi zakonske zamudne obresti od datuma zapadlosti plačila dalje do plačila. Postopek je izredno hiter, če dolžnik ne vloži ugovora zoper izdani sklep o izvršbi – sicer se postopek lahko zavleče.
Izvršbo lahko vložite tudi sami na predpisanem obrazcu za predlog za izvršbo, ki si ga lahko natisnete na spodnji povezavi:
http://www.sodisce.si/sodni_postopki/ob ... 410473354/
vendar vam svetujemo, da se čimprej obrnete na odvetnika po lastni izbiri, ki vam bo pomagal pri uveljavitvi vaših pravic. Odvetniški stroški so odvisni od višine vašega zahtevka.

O dodelitvi brezplačne pravne pomoči odloča pristojni organ za brezplačno pravno pomoč v vsakem primeru posebej. Predlagamo vam, da na spodnji povezavi preverite ali izpolnjujete pogoje za odobritev BPP:
http://www.sodisce.si/mma_bin.php?stati ... 3010441441

S spoštovanjem!
Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o.

Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana

[email protected]
http://www.koprivsek-op.comZaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Moderatorji

Pavel Zajc , odvetnik
Odvetnik Pavel Zajc
Petra Tušar , odvetnica
Petra Tušar