Pravni nasveti

Odgovarjajo: Pavel Zajc, odvetnik • Petra Tušar, odvetnica

Prodaja podedovane nepremičnine

Default avatar
Pozdravljeni,

pred tednom dni smo imeli zapuščinsko razpravo. Vsi dediči smo 1.dedni red. Na razpravi smo navedli ceno nepremičnine nižjo od cene po GURS-u. Odločba je že pravnomočna.
Dobili kupca, ki je pripravljen kupiti nepremičnino po višji ceni od tiste, ki je na sklepu o dedovanju in celo višji od GURS-a.Ali drži trditev, da bomo ob prodaji nepremičnine morali plačati 25% davek na dobiček na razliko med prodajno ceno in ceno po GURS-u in ne le 2%?Čeprav nepremičnine nismo kupili ampak podedovali?
Hvala
Default avatar
Spoštovani!

Ker spadate v prvi dedni red pri dedovanju ne boste plačali davka na dediščino. Pri prodaji nepremičnine pa boste najprej morali plačati davek od prodaje v višini 2%, nato pa še davek od kapitalskega dobička, katerega višina je odvisna od trajanja lastništva na nepremičnini, kot to določa Zakon o dohodnini v 132. členu. Davek znaša 25%, vendar se znižuje vsakih 5 let imetništva nepremičnine in znaša po dopolnjenih petih letih imetništva kapitala: 15%; desetih letih imetništva kapitala: 10%; 15 letih imetništva kapitala: 5%.
Predlagamo vam, da se za natančnejši izračun obrnete na FURS.

S spoštovanjem!
Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o.

Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana

[email protected]
http://www.koprivsek-op.comZaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Moderatorji

Pavel Zajc , odvetnik
Odvetnik Pavel Zajc
Petra Tušar , odvetnica
Petra Tušar