Pravni nasveti

Odgovarjajo: Pavel Zajc, odvetnik • Petra Tušar, odvetnica

škoda

Default avatar
Pozdravljeni
Prosila bi vas za nasvet. Sosed je med gradnjo svoje hiše z nevestnim delom poškodoval mojo nepremičnino. Škode je veliko in jo nikakor noče poravnati.
Za tožbo se ne bi odločila, ker je zame predraga. Zanima me, ali bi bilo zakonito tako, da jaz pridobim predračun popravila od obrtnika in mu ga izročim, da mi plača popravilo. Če ne bi plačal, bi nato nadaljevala s postopkom izvržbe na sodišču, z denarno izvržbo.
Ali se lahko izvede ta način izterjava plačila škode?
Default avatar
Spoštovani!

Zakon pravi, da kdor drugemu povzroči škodo, jo je dolžan odpraviti, če ne dokaže, da je škoda nastala brez njegove krivde. Odgovorna oseba je dolžna vzpostaviti stanje kakršno je bilo preden je škoda nastala. Če škode ni mogoče odpraviti popolnoma, je odgovorna oseba dolžna plačati za ostanek škode denarno odškodnino.
Najprej morate torej pozvati soseda naj v določenem roku, vzpostavi stanje kakršno je bilo preden je nastala škoda. Če tega ne bo storil boste morali na svoje stroške izvesti popravilo, saj se bo nastala škoda v nasprotnem primeru le še povečevala, nato pa boste morali vložena sredstva zahtevati nazaj od soseda.
Predlagamo vam, da najprej z dopisom sosedu določite rok za izvedbo popravila in vzpostavitev prejšnjega stanja, kakršno je bilo pred povzročitvijo škode in ga obvestite, da v kolikor svoje obveznosti ne bo izpolnil, boste morali sami na svoje stroške izvesti popravilo nato pa po sodni poti terjati vložena sredstva nazaj od njega.

S spoštovanjem!
Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o.

Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana

[email protected]
http://www.koprivsek-op.comZaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Moderatorji

Pavel Zajc , odvetnik
Odvetnik Pavel Zajc
Petra Tušar , odvetnica
Petra Tušar